Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Amsterdam „zapil“ krále: Hospody praskaly ve švech už od časného rána

Autor: Tomáš Polák - 
28. dubna 2017
14:50

Holandsko včera zažilo největší večírek roku. Král Vilém Alexandr Nizozemský totiž slavil 50. narozeniny a s ním i celá země. Blesk.cz vyrazil do centra oslav, Amsterdamu, aby zdokumentoval, jak jedna z největších oslav v Evropě probíhala.

Alkohol tekoucí proudem, ostražitá police ale také amsterdamské kanály plné party člunů. Tak vypadal čtvrtek v Amsterdamu, centru holandských královských oslav. Zatímco běžné obchody mají zavřeno, kavárny, restaurace, hospody i kluby otvírají již v brzkých ranních hodinách. Téměř každý podnik má svého vlastního DJe a na většině míst se tančí nebo zpívá.

Tzv. King’s day (králův den, pozn. red.) slouží také jako provětrání šatníků, sklepů i půd místních. Ti si před domy staví vlastní improvizované stánky a prodávají od starých cédéček, přes koláče až po kuchyňské spotřebiče. Jen těžko najdete ulici, která by nevypadala jako tržiště. Největší oblibu ale získávají obchody s oranžovými předměty. Oranžová je totiž symbolem pocty současné oranžsko-nasavské královské dynastie, proto má téměř každý na sobě alespoň něco oranžového.

Podle vyjádření policie proběhl letošní ročník bez vážných incidentů. Úřady ve většině holandských samosprávách jsou potěšeny s průběhem dne. Nejvíce lidí dorazilo už tradičně do Amsterdamu, stejně jako loni i letos zde podle odhadů slavilo celkem 700 tisíc oslavenců. Podle cestovní kanceláře Expedia se letos výrazně zvýšil počet zahraničních hostů. Oproti loňskému roku přijelo do Amsterdamu slavit mnohem více Italů, Britů a Američanů. Největší nárůst pak agentura zaznamenala právě v množství italských turistů, jejichž počet se téměř zdvojnásobil. Blesk.cz s některými z nich mluvil.

„Nejzábavnější den v roce“

„Je to nejlepší a nejzábavnější den v roce,“ řekl italský návštěvník Julio. Souhlasil s ním i Paulo. „Protože si myslím, že Amsterdam je jedno z nejdůležitějších měst v Evropě a je to skvělé tady být. Je to úžasná party,“ uvedl muž.

Do Amsterdamu letos dorazila také asi padesátka mezinárodních studentů ze čtyř belgických univerzit. „Je to velmi populární. Jak uvidíte během dne i teď za námi, jde o státní svátek, kdy se všichni oblékají do oranžové, jdou do ulic a je to jedna velká party,“ prozradila Naomi Beaux, prezidentka sekce mezinárodních studentů belgické univerzity KU Leuven. I podle ní událost přitahuje stále větší počet účastníků ze zahraničí.

Historie holandských královských oslav sahá do 19. století. Původně se slavily narozeniny princezny Wilhelminy a to již od roku 1885. Datum oslav se v průběhu historie měnilo. Nejdříve se slavilo na konci srpna, později na konci dubna. Narozeniny krále Viléma se slaví teprve od roku 2013, kdy abdikovala královna Beatrix. Předtím se oslavám říkalo Queen’s day (královnin den, pozn. red.).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

detmar11 ( 28. dubna 2017 15:33 )

Králi bylo 50 let,to by jste si mohli zjistit.

Zobrazit celou diskusi