Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump: Hrozí velký konflikt s KLDR. Je obtížné vše vyřešit diplomaticky

Autor: ČTK, ula - 
28. dubna 2017
07:38

Spojeným státům hrozí vážný konflikt se Severní Koreou kvůli jejímu jadernému programu a vojenským provokacím. V rozhovoru s agenturou Reuters to ve čtvrtek řekl americký prezident Donald Trump s tím, že preferuje diplomatické řešení současné vyhrocené situace. Trump rovněž ocenil přístup čínského prezidenta Si-Ťin pchinga a uvedl, že bude po Jižní Koreji požadovat uhrazení protiraketového štítu THAAD, který USA v současnosti v partnerské zemi rozmisťují.

„Existuje možnost, že dojde k velkému, velkému konfliktu se Severní Koreou. Rozhodně,“ řekl Trump během rozhovoru v oválné pracovně Bílého domu. „Moc rádi bychom tu záležitost vyřešili diplomaticky, ale je to velmi obtížné,“ dodal prezident.

Trump v poslední době přitvrdil verbální projevy proti KLDR, posílil námořní přítomnost USA v oblasti Korejského poloostrova a vyhlásil, že hodlá severokorejského vůdce Kim Čong-una přimět, aby upustil od raketových a jaderných testů.

KLDR ukázala simulaci útoku na USA:

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

USA chtějí 25 miliard korun

Washington podle prezidenta bude po jižním sousedovi KLDR požadovat uhrazení přibližně miliardy dolarů (25 miliard korun), což jsou náklady odhadované na rozmístění systému THAAD v zemi. Jihokorejské ministerstvo obrany dnes zareagovalo prohlášením, že se nic nemění na původním plánu, podle něhož „rozmístění, provoz a údržbu“ zařízení hradí USA.


Proti rozmístění systému protestovaly Čína a Rusko a nesouhlas dal najevo i favorit nadcházejících jihokorejských prezidentských voleb, vůdce liberální opozice Mun Če-in.

Trump v rozhovoru ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky. Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi