Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„91 procent muslimů ve třídě je moc.“ Starosta má zaplatit za nenávistné řeči

Autor: nka - 
26. dubna 2017
10:30

Pokutu ve výši dva tisíce eur (53 tisíc korun) dostal francouzský starosta za podněcování k nenávisti a diskriminaci. Robert Ménard veřejně kritizoval, že ve školních lavicích v jeho městě sedí příliš mnoho muslimských dětí. 

Starosta jihofrancouzského města Béziers je nezávislý politik, podporovaný krajně pravicovou Národní frontou. Platí za ostrého odpůrce imigrace.

„V jedné třídě v mém městě tvoří 91 procent dětí muslimové. To je zjevně problém. Tolerance má své limity,“ prohlásil v září v televizi LCI.

Šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová uspěla v prvním kole prezidentských voleb. Podívejte se, co vzkázala voličům:

Podle francouzského práva je přitom zakázáno vytvářet statistiky na základě etnika nebo náboženského vyznání.

„Pouze jsem konstatoval fakta“

„Jen jsem popisoval situaci ve svém městě. Nehodnotil jsem to, pouze jsem konstatoval fakta,“ obhajoval své tvrzení později.

Podle státního zástupce ale Ménard „ukázal prstem na děti, které označil za přítěž národní komunity“. „Vyčlenil je pouze na základě vyznání, aniž by se zajímal o to, zda mají francouzskou národnost, nebo třeba náboženství vůbec nepraktikují,“ řekl žalobce.

Ménard kromě pokuty musí uhradit i tisíc eur (27 tisíc korun) na soudních nákladech, které s procesem vznikly protistraně – organizacím bojujícím proti rasismu. Na Twitteru už oznámil, že se proti rozsudku odvolá.