Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvojitá poprava v USA. Odsouzenci si před ní dali banánový pudink

Autor: ČTK - 
25. dubna 2017
09:15

Americký stát Arkansas usmrtil další dva vězně z původně plánované série osmi poprav, kterou úřady chtěly vykonat do konce dubna. Pondělní výkon trestu smrti byl první popravu dvou vězňů během jediného dne ve Spojených státech za posledních 17 let, uvedla agentura AP. Čtyři z osmi arkansaských poprav byly odloženy kvůli odvolání.

Smrtící injekce v pondělí večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ukončila život Jacka Jonese a Marcela Williamse, kteří byli odsouzeni za znásilnění a vraždy spáchané v 90. letech.

Před popravou dozorci odsouzencům tradičně dopřáli bohatou hostinu. Jones si pochutnal na smaženém kuřeti s americkými brambory a tatarkou, sušeném hovězí, třech čokoládových tyčinkách, čokoládovém koktejlu a ovocném punči. Williams byl skromnější, jako poslední jídlo si přál smažené kuře a hranolky a kečupem, banánový pudink, mexické tortilly nachos a dvě limonády.

Obě popravy dělily podle agentury AP zhruba tři hodiny, ačkoli měly být původně provedeny rychleji za sebou.

Williamsovi advokáti však uspěli s požadavkem na pozastavení popravy kvůli tomu, že první popravený Jones podle nich v posledních okamžicích života pohyboval rty a lapal po dechu a mohl trpět. Soudkyně však přibližně po hodině umožnila popravit i Williamse.

Čeští vězni se popravy obávat nemusejí. Podívejte se, jak se jim žije ve věznici Pankrác:

Video  Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson naplánoval popravy v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrtící injekci.

K podobně vysoké koncentraci poprav nedošlo v žádném americkém státě od doby, kdy nejvyšší soud v roce 1976 znovu povolil trest smrti.

Guvernérův plán však překazila úspěšná odvolání, díky nimž byl u čtyř odsouzenců odložen výkon trestu smrti. Ve stanoveném termínu do konce dubna tak bude kromě minulý týden popraveného vraha Lendella Leeho provedena již pouze poslední poprava tento čtvrtek.

sores ( 25. dubna 2017 13:28 )

Nejsmutnější realita je, že důchodci v Domově který si musí platit nemají tak dobré jídlo a vytopené pokoje. Zločincům naopak musí platit slušní lidé ze svých daní. Za totáče museli makat v dolech a dělat tu nejhrubší práci. Což bylo v naprostém pořádku!!

henes ( 25. dubna 2017 12:27 )

Williamsovi advokáti však uspěli s požadavkem na pozastavení popravy kvůli tomu, že první popravený Jones podle nich v posledních okamžicích života pohyboval rty a lapal po dechu TAK BYL POPRAVENEJ KUR.VA NEBO NE?? PLESKAČI OPĚT AKCELUJÍ

beda88 ( 25. dubna 2017 10:58 )

nuuuu, na to že sedí již několik desetiletí, tak jsou pěkně vyžrané paštiky. asi jsou tam taky na výkrmu jako u nás. u nás trest smrti neobnoví, neb jsme v EU a hlavně Vašků, který se tam měl jako prasátko v žitě, ho pomohl zrušit. v současné době je u nás asi 48 doživotně odsouzených, přičemž náklady na 1 jsou 1000,-/den. to by bylo transplantací pro lidi, co to naše proradné zdravotní pojišťovny nechtěj proplácet. chápu, že se někteří bojí "justičních omylů", ale jsou případy, kdy je pachatel zadržen na místě činu, jak bodá do oběti apod. případy. tam snad justiční omyl nepřichází v úvahu. a jak psal už Chamurapi o oku a zubu, zde to jde hned uplatnit. taky nechápu 20 let na promlčení vraždy. jednou se stala, tak do konce se má pátrat a ne promlčovat. zákony u nás stojí za houno.

mesalina ( 25. dubna 2017 10:45 )

tak zrovna u Kramného bych si nebyla 100% jistá...

sores ( 25. dubna 2017 10:30 )

Kdy už konečně bude i u nás obnoven trest smrti?????? Smrt za smrt! Je to na lidech bez demonstrace venku se nic nezmění když něco chtějí a nic pro to neudělají a mlčí! Mlčení je souhlas, tedy jsme všichni všeho co se u nás děje účastníci!!!

Zobrazit celou diskusi