Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ohnivý kůň nebo Gopavrndapala: I taková jména chtějí dát rodiče svým dětem

Autor: TV JOJ, mav - 
24. dubna 2017
20:57

Na matrikách za poslední roky přibývají zcela nová a velmi ojedinělá jména. Na Slovensku kvůli tomu při ministerstvu kultury pracuje i takzvaná kalendářová komise, jejímž úkolem je sestavit nové kalendárium.

Mnozí rodiče chtějí dát do vínku svým dětem originalitu ve formě křestního jména. Na Slovensku díky tomu žije třeba Napoleon, Elsa, Fiona, Beyoncé, Madonna, Quentin či Dobrůtka.

„Jedno je zajímavé a podotýkám, že jde o celé křestní jméno – Cristian Ronaldo,“ uvedla pro TV JOJ mluvčí ministerstva vnitra Andrea Dobiášová.

Pokud jde o neobvyklé jméno pocházející ze zahraničí a matrika ho neumí dohledat, musí rodič doložit potvrzení z dané země o jeho používání. V takovém případě ho matrikářka musí zapsat, i kdyby mělo v češtině nežádoucí význam – například mongolské dívčí jméno Osel. 

Pokud jde například o jméno z telenovely, tak stačí, aby ukázali, že v televizi existuje postava s takovým jménem," dodala Andrea Dobiášová. 

Příkladem jednoho z naopak neschválených jmen je Gopavrndapala. Takové jméno chtěla dát svému dítěti dvojice, kde matka pocházela z Indie a otec byl Slovák. Slovenské úřady však nedokázali důvěryhodně přesvědčit, že takové jméno existuje. 

V minulosti přišel také jeden rodič s tím, že by chtěl, aby jeho dítě mělo křestní jméno Ohnivý kůň,“ vypráví jeden z mnoha zážitků mluvčí starosty městské části Bratislava – Nové město Marek Tettinger.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Simmie1994 ( 25. dubna 2017 00:10 )

Cizí jméno bych třeba volila, kdybych si vzala cizince a měli bychom cizí přijímení, ale jinak nevidím důvod... na ZŠ se mnou chodila holka a její máma byla češka a táta francouz, měli dvě dcery a obě mají jméno který existuje jak tady v ČR tak ve Francii, což se mi zdá úplně rozumný.

matno ( 24. dubna 2017 21:57 )

No jo, originalita za každou cenu, ať sousedi koukají. A co chudák dítě? Zajímá někoho, jak se bude o pár let později cítit, až půjde do školy? Děti dovedou být kruté ...

Zobrazit celou diskusi