Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brusel si chce udobřit Rusko. Sankce proti němu ale zrušit nehodlá

Autor: mah, ČTK - 
24. dubna 2017
14:50

Evropská unie i Rusko vedené Vladimirem Putinem stojí o zlepšení vzájemných vztahů. V cestě jim ale stojí přetrvávající problémy. V pondělí se na tom v Moskvě shodla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Mogheriniová navíc uvedla, že sankce, které EU uvalila na Rusko, budou pokračovat. Unie se podle ní nemůže tvářit, jako by nedošlo k anexi Krymu.

Unie je připravena vrátit se ke strategickému partnerství s Ruskem a zvážit všechny aspekty možné spolupráce, uvedla podle agentury TASS Mogheriniová. „EU ale rozhodně má s Ruském některé rozdílné globální pohledy, především pokud jde o Ukrajinu,“ řekla rovněž a dodala, že sankce přijaté vůči Rusku rozhodně nejsou samoúčelné.

Podle Lavrova má Moskva zájem na udržování pravidelného politického dialogu s Bruselem. „Vztahy jsou ve složitém období, ale během těchto rozhovorů nikdo nikomu nedával žádné lekce, snažili jsme se jeden druhému naslouchat. Myslím, že to je jediný správný přístup,“ řekl ministr.

Pokud jde o problém ukrajinské krize, Lavrov vyzval Unii, aby přiměla ukrajinskou vládu respektovat minské dohody, jejichž realizace má zastavit boje, a přispět k politickému urovnání krize. Šéf ruské diplomacie v této souvislosti obvinil Kyjev, že se snaží minské dohody „zásadním způsobem přepsat“.

Vztahy s Ukrajinou probírala v Praze i propuštěná ukrajinská pilotka Nadija Savčenková:

Zobrazit celou diskusi