Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Macron se utká s Le Penovou: Miláček Bruselu versus kladivo na uprchlíky

Autor: ČTK, ula - 
24. dubna 2017
07:30

Centrista Emmanuel Macron s 23,75 procenta hlasů zvítězil v nedělním prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Pro ni hlasovalo 21,53 procenta zúčastněných voličů. Konečné výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra, informoval o nich deník Le Figaro.

Poprvé za šedesát let nyní nepostoupil do druhého kola kandidát ani jedné ze dvou hlavních francouzských politických stran, tedy konzervativní pravice a socialistů. Kandidát republikánů François Fillon získal v nedělním prvním kole 19,91 procenta hlasů. Pro socialistu Benoita Hamona hlasovalo dokonce jen 6,35 procenta zúčastněných voličů, což je nejhorší výsledek socialistů v prezidentských volbách za několik desítek let.

Nejvíce voličů hlasovalo pro Macrona

Jednu příčku před Hamonem a jen těsně za Fillonem se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, pro něhož hlasovalo 19,64 procenta zúčastněných voličů.

Celkem se o prezidentské křeslo v prvním kole ucházelo 11 kandidátů, volební účast činila 78,69 procenta. To je o něco méně než v předchozích prezidentských volbách v roce 2012, kdy v prvním kole přišlo hlasovat 80,42 procenta voličů.

Stejně jako na celofrancouzské úrovni se i ve francouzské metropoli nejvíce voličů vyslovilo pro Macrona, když mu dalo hlas 34,8 procent voličů. Druhý skončil v Paříži Fillon (26,4 procenta) a třetí Mélenchon (19,6 procenta). Le Penová dostala v hlavním městě jen pět procent hlasů.

S Le Penovou pryč z EU?

Ve vítězném tandemu se sešli zcela protichůdní kandidáti. Exministr hospodářství (2014–2016) Macron chce přijít s liberálními recepty pro sešněrované ekonomické prostředí. V zahraničí politice se pak hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a dalšímu budování EU. Naopak osmačtyřicetiletá Le Penová chce zavádět ochranářská opatření, uzavřít hranice, tvrdě omezit imigraci a opustit eurozónou či celou EU.

Emmanuel Macron navštívil zemědělský veletrh v Paříži. Podívejte se:


Pokud se ve druhém kole potvrdí dosavadní předvolební průzkumy, měl by Macron posbírat výrazně více voličů. Pokud zvítězí, stane se ve 39 letech nejmladším prezidentem Francie.

K podpoře Macrona ve druhém kole už vyzvali Fillon a Hamon, naopak Mélenchon nepodpoří žádného z kandidátů, protože podle něj v zásadě není jeden lepší než druhý. 

Podpora Macrona z Bruselu

Jednoznačnou podporu získal Macron také z Bruselu, mimo jiné od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera či šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel věří, že Macron ve druhém kole „ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo“. Předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron přesvědčivým rozdílem porazí „protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou“.

Těsně před volbami v Paříži na rušném bulváru Champs-Élysées zemřeli po střelbě dva lidé:


Násilné demonstrace v Paříži

Po oznámení prvních výsledků vypukla na pařížském náměstí Bastilly násilná demonstrace, při níž se asi tři stovky zjevně krajně pravicových mladých demonstrantů střetly s policií. Ta proti nim použila slzný plyn. Podle agentur byli dva lidé zraněni a tři osoby byly zadrženy. 

 

prochaskanamoste ( 24. dubna 2017 13:44 )

prochaskanamoste ( 24. dubna 2017 13:42 )

prochaskanamoste ( 24. dubna 2017 13:31 )

Nevěřím,že po tom všem,chtějí Francouzi politika typu "makaronka",který neumí řídit ani svůj život, natož celého státu,musí mít za zadnicí "maminku".Je to zřejmě všechno řízené Němci, Merklovou,která je ve službách světových boháčů a tak bude,jak oni pískají.Jesti tohle lidi nevidí tady,nebo kdekoliv jinde,máme holt smůlu. Marine LP je jich jediná záchrana,jinak se mohou připravit, co teprve začne.

marais ( 24. dubna 2017 09:24 )

Vyhrála sice hezká tvářička, ale ve Francii se nic nezmění.Druhý Holland.

snehulak ( 24. dubna 2017 09:07 )

Paříž volila Makarona. Bodejť by ne. Vždyť z 2,2 milionů Pařížanů je 600tisíc muslimů. A ti k volbám nabeton šli, vždyť jde hlavně o ně. Ostatně i Praha volí Kalouska a Schwancenberka. Ti z velkoměst prostě musí být jiní.

Zobrazit celou diskusi