Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Volby ve Francii ovládla Le Penová a Macron: Ona chce změnu, on stmelit zemi

Autor: ČTK, Mii - 
24. dubna 2017
06:00

V prvním kole prezidentských voleb ve Francii v neděli zvítězil centrista Emmanuel Macron s 23,75 procenta hlasů. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Pro ni hlasovalo 21,53 procenta zúčastněných voličů. Konečné výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra, informoval o nich deník Le Figaro. Po vyhlášení výsledků voleb propukly ve Francii nepokoje.

Centrista Emmanuel Macron, který postupuje do druhého kola prezidentských voleb ve Francii z prvního místa, slíbil, že se bude nyní snažit sjednotit a usmířit všechny občany. Poděkoval svým soupeřům napravo i nalevo, kteří ho podpořili proti nacionalistce Marine Le Penové, s níž se za 14 dní střetne v závěrečném duelu.

Macron slíbil, že se stane prezidentem „ochráncem“. „Vyslyšel jsem vaše přání po změně,“ prohlásil před davem svých příznivců v Paříži. Výzvou je podle něho skoncovat se systémem, který nebyl podle něho přinést řešení za posledních 30 let. Zdůraznil, že chce využít nových tváří k vybudování „nové parlamentní většiny“. Stejně tak chce být prezidentem „vlastenců“ proti „hrozbě nacionalismu“.

Le Penová považuje svůj postup do dalšího kola za historický výsledek. Vyzvala všechny vlastence, aby ji podpořili. V sázce je prý přežití Francie. Ve francouzských prezidentských volbách jde podle ní o „divokou globalizaci“. Myslí si, že je čas osvobodit francouzský lid od arogantních elit. Francouzští voliči mají nyní šanci na skutečnou změnu, uvedla.

Francouzský socialistický prezident François Hollande ještě před oficiálním zveřejněním výsledků telefonoval Emmanuelu Macronovi a blahopřál mu k vítězství v prvním kole.

Český premiér Bohuslav Sobotka se domnívá, že vítězství centristy Macrona by bylo dobrou zprávou pro Francii, Česko i Evropu. Podle informací agentury Reuters v reakci na zprávy o výsledcích posílil kurz eura na pětiměsíční maximum.

Potyčky s policí a „noc barikád“

Stovky mladých demonstrantů se sešly v neděli večer na vyhlašování výsledků prvního kola francouzských prezidentských voleb v Paříži na náměstí Bastily. Zjevně krajně levicově orientovaní protestující a antifašisté hodlají uspořádat „noc barikád“. Propukly potyčky s policií, informovala televize BFM TV. Podle agentury AFP byly tři osoby zadrženy.

Po oznámení prvních odhadů výsledků voleb po 20. hodině českého času se zhruba 300 demonstrantů shromáždilo před Bastilou. Povolány byly početné pořádkové síly, které preventivně zastavily provoz kolem kruhového objezdu před budovou slavné opery Bastille. Protestující prostor obsadili a házeli zápalné láhve a petardy.

Napětí kolem 20:30 prudce vzrostlo, když se těžkooděnci pokoušeli vyklidit schodiště před operní budovou. To už bylo jasné, že do druhého kola voleb postoupil centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová.

Jeden z organizátorů do tlampače vyzval celý svět k demonstraci „proti Marine a proti Macronovi“. „Ať bude výsledek (voleb) jakýkoli, my ho neuznáme,“ prohlásil jiný účastník protestu.

Podpora pro Macrona

Francouzský socialistický premiér Bernard Cazeneuve a ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzvali voliče, aby ve 2. kole prezidentských voleb hlasovali pro Macrona. To samé udělal i kandidát tradiční francouzské Socialistick strany Benoit Hamon.  Uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu historický trest.

Třetí favorit voleb a kandidát tradiční francouzské pravice François Fillon v prohlášení přiznal svoji porážku. Tvrdí, že mu bylo do cesty dáno příliš překážek a v druhém kole podpoří Macrona. Zároveň vyzval své příznivce, aby jej podpořili také. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová by podle Fillona vedla zemi k nezdaru.

Francois Fillon přiznal svojí porážku Francois Fillon přiznal svojí porážku | Reuters

Poté, co Fillon uznal porážku, je jasné, že do druhého kola prezidentských voleb za dva týdny nepostoupil žádný kandidát tradičních velkých politických stran v zemi.

Velice rozdílní kandidáti 

U vítězného tandemu by se těžko daly hledat větší protiklady. Jde o představitele zcela protichůdných vizí o dalším směřování země jak z hlediska vnitřní politiky a ekonomiky, tak v rámci Evropské unie.

Bývalý bankéř a ministr ekonomiky socialistické vlády Macron chce přinést nové liberální recepty pro příliš sešněrované ekonomické prostředí a v zahraničí politice se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU. Le Penová chce naopak ochranářská opatření, uzavření hranic, tvrdé omezení imigrace, opuštění eura nebo rovnou i EU.

Jediným jejich společným jmenovatelem je, že nepatří k žádné z tradičních velkých stran, tedy konzervativní pravici a socialistům, které se doposud střídaly za páté republiky u moci a z nichž vždy doposud pocházel některý z prezidentů. Situace se tak přizpůsobila náladě voličů znechucených stávajícím uspořádáním a toužících po vzniku nové politické scény.

Důkazem znechucení voličstva je i neúčast ve volbách nynějšího prezidenta Françoise Hollandea, kterému teprve končí první mandát a který tak mohl kandidovat znova. Nedovolilo mu to špatné vysvědčení, kterému vystavili účastníci předvolebních průzkumů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

daity ( 26. dubna 2017 21:29 )

Rotschilduv učeň a oblíbenec Bruselu,nemá zájem o lidi. Na ně se vyfoukne,zvolí kecy jako tady u nás, musím ty lidi stmelit,protože pokud je stádo pohromadě lépe se žene do záhuby.Co by ti lidé nechtěli, nějakou demokracii.O tom našem ozubeným vejci se radši nevyjadřovat.Jeden za 18 a druhý bez 2 za dvacet

prochaskanamoste ( 24. dubna 2017 13:39 )

prochaskanamoste ( 24. dubna 2017 13:37 )

Marine LP má naprosto srovnáno v hlavě a je pro Francii požehnáním. Jestli si zvolí přisluhovače Rotschildů, teprve uvidí,co ještě nezažili.A jak ten náš "hlavoun plešatý" rychle přispěchal s názorem. Má jasno. Jindy je jak váhavý střelec, vyčkává, kam se přiklonit. Doufám,že už ta jejich socanská jízda letos skončí.Snad my,Češi, nebudeme tak blbí,abychom šlapali pořád v blátě pod okapem, ODS i ČSSD do pryč, už se napáchali zlého dosyta,stačilo.Makaron je staré dítě,které se nikdy neosamostatní, není normální ani trochu, v 15ti letech se zamilovat do staré báby a vzít si ji.

1_2_3 ( 24. dubna 2017 12:16 )

A co jsou ti ostatní? Jasně, ti žádnou Le Pen a vlastence nechtěj, jejich motto: spoj se s námi, abychom byli jednotná Evropa, přitom to neznamená nic jiného než: dej se pod mé vedění, já ti spratku ukážu co smíš a co ne. Alá madame Merkelová. A když to pak nejde po dobrém, tak začnou cpát prachy a když ani ty nic nepomůžou, tak začnou vyhrožovat: Nedostanete ani kačku, spratci český, my vám toho zas.ranýho Čecha a ty Krokovy tři káčy vykopeme z kebule. Dřív nám říkali:? Ostblock, nyní madame Merkelová tvrdí, že dospějeme, tím nám říká, že jsme zaostalí. Czexit by jim pěkně podtrh nohy, Německo obchoduje s námi daleko víc než s USA, ale USA se klaní a nás má pořád jako otroky.

sensadrak ( 24. dubna 2017 10:21 )

Le Pen vypadá jako dozorkyně z koncentráku. Tihle populisté útočí na emoce voličů, ale když přijde na lámání chleba, většinou nic nevyřeší.

Zobrazit celou diskusi