Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie zlákala Jitku penězi na bydlení. Studentka na ně ale čeká měsíce

Autor: Tomáš Polák - 
11. června 2017
07:53

Je štědrá, ale pomalá, shodují se na adresu Francie čeští studenti, kteří sem vyrazili na studijní pobyt. Měsíčně tu mají nárok i na několikatisícový příspěvek na bydlení. Jenže na peníze mnohdy hodně dlouho čekají, jak ukazuje i příběh Jitky (23).

Jitka si vybrala studium ve Francii už podruhé. „Učím se francouzštinu, a tak pro mě studium ve Štrasburku byla jasná volba,“ říká. Stejně jako další zahraniční studenti má i ona nárok na příspěvek na bydlení z francouzského sociálního systému, tzv. CAF. „V Česku bych na žádný podobný příspěvek nedosáhla, ale Francie se tváří jako velmi sociální stát, a tak mám teoreticky nárok na 93 eur (téměř 2500 korun, pozn. red.) měsíčně,“ zmínila.

Příspěvek se odvíjí od všeho, co má na příjmy studenta vliv. Jitka musela při žádosti prokázat veškeré svoje příjmy, povolání rodičů a výši nájmu na koleji. Čím vyšší nájem student platí, o to více peněz dostane. Paradoxně se tak vyplatí najít si dražší pronájem například v garsonce, protože v konečném důsledku student zaplatí za bydlení méně než na laciné koleji.

K tomu ale musí zájemci vyplnit několik dokumentů ručně, nechat si přeložit rodný list do francouzštiny a odevzdat vše i s kopií zdravotního průkazu na pobočku úřadu. Ale také to nahrát do online aplikace. Například Jitce vyřizování celkově i se stáním ve frontách dosud zabralo asi 10 hodin. Zatím ovšem s nejistým výsledkem.

Zažádala v lednu, peníze zatím neviděla

„Všechny potřebné dokumenty jsem jim odevzdala v lednu, všechno v pořádku, mám to potvrzené už z minulého pobytu. Do teď jsem ale neviděla ani korunu,“ stěžuje si. Podobnou zkušenost mají i její spolužáci.

„Někteří se na to raději vykašlali a o příspěvek ani nežádali,“ dodala s tím, že se svým spolužákům teď už ani nediví. „Nedávno mi navíc v aplikaci vyskočilo, že mi přispějí pouze 36 eur měsíčně (necelých tisíc korun). Tak jsem tam musela opět osobně zjistit, kde se stala chyba. Klasicky jsem se nic nedozvěděla,“ popsala svou zkušenost.

V Rennes to šlo, ve Štrasburku to trvá 

Jitka zároveň připustila, že záleží patrně na příslušné pobočce úřadu. „Když jsem před rokem a půl přes Erasmus studovala v Rennes, vše bylo vyřízené do měsíce. Na úřadě mi dokonce pomohli vyplnit online žádost a žádné chyby nenastaly. Nevím, proč to ve Štrasburku tolik trvá,“ komentovala.

Díky Erasmu ročně vyjede do zahraničí studovat zhruba čtvrt milionu studentů. V České republice jdou jejich počty do tisíců. V rámci programu nehradí školné a dostávají měsíční příspěvek v závislosti na tom, do které země jedou. Francie patří k zemím s nejvyšším příspěvkem: 500 eur (asi 13 500 korun) měsíčně. Navíc ještě nabízí studentům zmíněný příspěvek na bydlení. Na druhou stranu například studenti v Maďarsku, Lotyšsku nebo na Slovensku dostávají pouze 300 euro (asi 8100 korun) měsíčně.

Francie čelí řadě teroristických útoků. V Paříži tento týden chtěl zabíjet Alžířan s kladivem:

Video  Lidé v panice utíkají od katedrály Notre-Dame poté, co na policistu kladivem zaútočil muž  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi