Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Francouzské volby pod palbou lží: Prezidenty už jsou Le Penová i Mélenchon

První čtyřka kandidátů na nového francouzského prezidenta má vyrovnané preference. Zleva: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Francois Fillon a Jean-Luc Mélenchon.
První čtyřka kandidátů na nového francouzského prezidenta má vyrovnané preference. Zleva: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Francois Fillon a Jean-Luc Mélenchon.  (Autor: ČTK/EPA/Reu)
Autor: zst - 
22. dubna 2017
17:29

Francouze zavalila vlna „fake news“, tedy falešných zpráv či dezinformací. Podle výzkumu oxfordské univerzity je každý čtvrtý příspěvek na sociální síti Twitter týkající se prezidentských voleb lež. Prezidenty se tak podle nepravdivých článků už stali Marine Le Pen (krajní pravice) i Jean-Luc Mélenchon (krajní levice). Volby přitom zatím začaly jen v zámořských koloniích. Mnoho zdrojů ukazuje navíc podle jiného výzkumu na ruský vliv, píše britský deník Independent.

Studie vědců z britské univerzity ukazuje, že zhruba každý čtvrtý příspěvek na sociální síti byl před volbami úmyslně nepravdivý. Názory byly extrémně ideologické, přehnaně odbojové nebo konspirativní a často prezentované jako fakta, navíc s logickými chybami.

Výzkum soukromé společnosti Bakamo zase ukázal, že mnoho dezinformací pochází ze zdrojů „vystavených ruskému vlivu“. Obě studie tak potvrzují obavy francouzských úřadů, že by se Rusové mohli snažit výsledek voleb ovlivnit. Podobně jako se to stalo v USA.

Francouzský deník Le Monde vybral ty nejpozoruhodnější zprávy, které byly velmi populární na sociálních sítích v posledních několika dnech. Jedna webová stránka, kterou noviny popisují jako „nespolehlivý zdroj informací“, zveřejnila příběh o výsledcích voleb. Bylo to ale celé čtyři dny před hlasováním.

Web vyhlásil za vítězku prvního kola šéfku Národní fronty Marine Le Pen. Získala prý 28,1 % hlasů. Následoval ji Emmanuel Macron s 22,83 procenty. Článek uzavíralo tvrzení, že toto není fikce.

Podívejte se na poslední předvolební mítink dcery slavného otce. Ten ale kvůli pozastavení členství v Národní frontě na dceru Marine zanevřel:

Autor textu také prohlásil, že je výsledek je založen na sečtení elektronických hlasů z USA. Francouzi ale pro letošní volby elektronické hlasování vůbec nemají a francouzští občané v USA nemohli volit před 22. dubnem.

Další webová stránka tvrdila, že investigativní noviny Le Canard Enchaine se rozhodly nezveřejnit příběh, který ukázal, že Emmanuel Macron měl tajný offshore účet. Toto tvrzení noviny vehementně popřely. V článku na internetu chybí jakákoliv citace, není uveden zdroj informace ani žádné detaily.

Le Monde také uveřejnil příklad článku, který obsahoval falešnou anketu. Ta vyhlásila za vítěze prvního kola pravicového kandidáta Francoise Asselineau. Získat měl 56,91 % hlasů. Ve skutečnosti mu ale průzkumy dávají šanci na zisk kolem jednoho procenta hlasů. Podobně se měl vítězem stát podle jiného webu pro změnu kandidát extrémní levice Jean-Luc Melenchon. Tvrzení bylo založeno na počtu tweetů na jeho účtu.

Le Penová se setkala s Vladimirem Putinem Le Penová se setkala s Vladimirem Putinem | EPA

Není to tak hrozné jako v USA

Vědci z Oxfordu ale jedním dechem dodávají, že dezinformační kampaň není tak obří jako během prezidentské kampaně v USA. Přesto už Facebook ve Francii pozastavil na 30 tisíc podezřelých automatizovaných účtů, přičemž mnoho profilů distribuovalo politicky motivované dezinformace a propagandu. Informovala o tom agentura Reuters.

Oproti tomu na Twitteru jsou automatizované účty povoleny. Podle Kevina Limoniera, který se zabývá manipulací sociálních sítí v souvislosti s volbami, se stejné účty, které propagovaly Donalda Trumpa, nyní soustředí na spiklenecké teorie a názory krajní pravice. Její kandidátkou na prezidentku je Marine Le Pen. Souhlasí s ním také Clinton Watts, bývalý agent FBI, který dnes působí v Centru kybernetické a vnitřní bezpečnosti univerzity George Washingtona.

Podle Wattse se ale pomalu pozornost ruských účtů začíná soustředit na Německo, kde jsou koncem září parlamentní volby. „Pokud bych to měl odhadnout, asi jedna třetina předchozích účtů fanoušků Donalda Trumpa se nyní snaží ovlivnit německé volby,“ řekl bývalý agent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 22. dubna 2017 20:26 )

Doufám že to Máňavyhraje,páč jinak jsme v péérdeli všici

Zobrazit celou diskusi