Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové detaily v případě Maddie: Co předcházelo jejímu zmizení?

Autor: haj - 
23. dubna 2017
05:50

Měla to být obyčejná dovolená v Portugalsku, na níž se celá rodina dlouho těšila. Jenže pak přišel osudný večer, který všechno navždy změnil. Z hotelového pokoje zřejmě někdo unesl tříletou holčičku Maddie, která se nenašla ani po deseti letech! Co se dělo před jejím záhadným zmizením?

Pětičlenná rodina McCannových dorazila do dovolenkového rezortu v Praia da Luz 28. února 2007 a ubytovala se v dvoupokojovém apartmánu 5A hotelového komplexu Ocean Club. Do zadní části bytu, který byl situován o něco dál než hlavní budova s bazénem a restaurace, se dalo vejít bránou přímo z hlavní ulice.

Manželé Kate (tehdy 39) a Gerry (tehdy 38) se usídlili v zadní ložnici, zatímco svou téměř čtyřletou dcerku Madeleine (zvanou Maddie) a mladší dvojčata Sean a Amelie uložili do předního pokoje. Holčička spala na hotelovém lůžku, zatímco každé z miminek spalo v cestovní dětské postýlce uprostřed místnosti.

McCannovi na dovolenou ale nepřijeli sami, nýbrž se skupinou přátel, kterou tvořili Matthew a Rachel Oldfieldovi s dcerou, Russell O’Brien a Jane Tanner se dvěma dětmi a Fiona a David Payneovi také s dvěma dětmi a Fioninou matkou Dianne Webster. Celá parta i s dětmi spolu první večer dovolené večeřeli v bufetové restauraci Millennium. Kate a další členové skupiny si ovšem stěžovali, že je podnik daleko od jejich pokojů. Také se jim prý nelíbila otevírací doba od sedmi hodin.

Právě proto se tak dospělí z party dohodli, že si na příštích šest večerů zarezervují velký stůl v restauraci s tapas, kde se nají poté, co jejich děti usnou. Mohli sice své potomky brát s sebou, nebo využít toho, že rezort nabízel možnost placené chůvy i večerních jeslí. Nic z toho ale neudělali a místo toho se dohodli, že každou půlhodinu půjde někdo z nich spící děti zkontrolovat.

Během prvních čtyř nocí šlo vše podle plánu, skupina dospělých se vždy sešla kolem půl deváté večer v restauraci u bazénu, společně se najedla a odcházela po jedenácté s tím, že děti vždy někdo zkontroloval. Vše se ale zvrtlo 3. května, kdy nejstarší Maddie zmizela. Dodnes není jisté, zda ji někdo unesl přímo z pokoje, nebo se sama náhle probudila a odešla hledat své rodiče.

V osudný den prý manželé McCannovi původně plánovali, že se navečeří spolu s dětmi, nakonec se ale rozmysleli. Už během dne moc času s potomky nestrávili, což si dnes zřejmě vyčítají. Kate a Gerry se hned ráno zúčastnili lekce tenisu, zatímco Maddie a její sourozenci měli v tu dobu hlídání. Společně se pak rodina naobědvala a šla si zaplavat do hotelového bazénu.

Tehdy maminka malou Madeleine vyfotila, aniž by tušila, že se jedná o poslední takový snímek. Odpoledne se pak rodiče vrátili znovu na kurt. Později hrál jen Gerry a jeho žena si šla zaběhat. V pět hodin se pak rodina navečeřela a vrátila se do apartmánu, což bylo naposledy, kdo někdo z personálu rezortu Maddie spatřil. Kate se tu posléze starala o děti, zatímco Gerry v šest hodin odešel kvůli dalšímu zápasu v tenise.

Kolem půl sedmé se podle policejního prohlášení Kate stavil v pokoji David Payne. Nejprve Kate tvrdila, že vůbec nešel dovnitř a děti tak neviděl, on ale tvrdil, že všechny tři spatřil „šťastné a spokojené“. Kate proto své tvrzení uvedla později na pravou míru v knize a uznala, že David asi dovnitř nakouknul. Když odešel, Kate děti umyla a oblékla jim pyžámka. Po návratu Gerryho kolem sedmé pár přečetl ratolestem pohádku a uložil je ke spánku kolem čtvrt na osm.

Dvojice se pak ještě nějakou dobu připravovala na večer s přáteli a každý z nich si dal sklenku bílého vína. Do restaurace odešli po půl deváté. Policii později řekli, že vstupní dveře zamkli a odešli zadním vchodem vedoucím na terasu. Ten zavřeli, ale nezamkli. Maddie prý v růžovém pyžamu pokojně spala a držela si svého plyšáčka.

Podle mnoha svědků McCannovi dorazili na večeři mezi prvními kolem 8:40. Kolem 9:05 se Gerry zvedl od stolu a odešel se podívat na děti. Policii řekl, že v té době všechny tři spaly. Vrátil se do restaurace, přičemž se potkal s mužem, kterého znal z tenisu, a krátce s ním mluvil.

Na další kontrolu měla jít původně Kate kolem půl desáté, ale Matthew Oldfield se nabídl, že půjde místo ní, jelikož se také zrovna chystal podívat na svou dcerku ve vedlejším apartmánu. Následně vypověděl, že dveře do ložnice byly otevřené a on viděl spící dvojčata. Madeleine prý neviděl, ale jelikož byl v pokoji klid, usoudil, že je také zachumlaná v posteli a spí.

Uvedl také, že mu připadalo, že v místnosti bylo docela světlo, jako by byly částečně vytažené žaluzie. Tehdy tomu ale nepřikládal pozornost a vrátil se do společnosti. O půl hodiny později se vydala na kontrolu Kate.

Vešla zadními dveřmi a okamžitě si všimla, že dveře do dětského pokoje byly otevřené dokořán. Záclony byly roztažené, vytažené žaluzie a otevřená okna. A to nejhorší, Maddie nikde. Kate v šoku odběhla od dvojčat zpět do restaurace a rozrušeně křičela: „Oni ji vzali, vzali naši Madeleine!“

Večerní zábava tak byla rázem u konce a všichni se zapojili do pátrání a vyšetřování policie. Hned několikrát někdo nahlásil, že Maddie viděl, ale vždy šlo pouze o planý poplach. Dívenka už se nikdy nenašla a od jejího záhadného zmizení již brzy uplyne deset let.

VIDEO: Maddie zmizela před deseti lety, od té doby se po ní slehla zem...

 VŠE O PŘÍPADU ZTRACENÉ MADDIE PŘEHLEDNĚ ZDE>>

forrtyn ( 23. dubna 2017 10:19 )

Maddii někdo unesl. Ta lepší varianta - unesli ji pro nějaké bezdětné manžele toužící po dítěti, které se má lépe, než u bio rodičů. Horší varianta - unesl ji pedofil. Nejhorší varianta - unesli ji kvůli krádeži orgánů. V případě varianty 2 a 3 už dnes nemůže žít.

odetka ( 23. dubna 2017 07:17 )

Rodiče k pohledání. Takové malé prcky nechat samotné???

dietr ( 23. dubna 2017 07:01 )

By mě zajímalo, jestli jim sociálka odebrala i ta dvojčata, z článku je zřejmé, že se dětem vůbec nevěnovali.

Zobrazit celou diskusi