Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brexit na vlastní kůži: Mám strach o živobytí, říká slavný dirigent

Autor: ČTK, bk - 
22. dubna 2017
10:47

Sir John Eliot Gardiner, slavný dirigent, který také farmaří, je z odchodu Velké Británie z Evropské unie zoufalý. Zasáhne to obě jeho vášně, hudbu a farmaření. „Jsem mimořádně znepokojen,“ říká k brexitu dirigent, jehož životní láskou je Claudio Monteverdi. Obává se, že jeho muzikanti, kteří pocházejí z různých evropských zemí, budou potřebovat víza a pracovní povolení. Jako farmář má strach, že se otevřou dveře geneticky upraveným plodinám ze Spojených států.

„Žijeme ve velmi neklidných časech a já doufám, že to ve Francii nevyhraje Marine Le Penová, to by byla úplná katastrofa,“ říká tento frankofil, když vyjádřil politování nad zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem. „Musíme si zachovat své odlišnosti, ale i to, co máme společného,“ cituje agentura AFP Gardinera, jenž o sobě tvrdí, že je přesvědčený Evropan.

Gardiner zahájil 10. dubna v Aix-en-Provence na jihu Francie evropské turné se svým Monteverdi Choir and Orchestras, které ukončí v říjnu ve Spojených státech. Turné se koná u příležitosti 450. výročí narození Claudia Monteverdiho. Na programu jsou tři jeho opery: Orfeus, Korunovace Poppey a Návrat Odysea do vlasti, kterou Gardiner hraje poprvé.

„Chtěl jsem ji hrát už od svých osmnácti let, ale podařilo se mi to až v třiasedmdesáti!“ svěřuje se dirigent, který jako jeden z prvních znovuobjevil originální barvy a emoce barokní hudby a hrál ji s dobovými nástroji. V roce 1964 založil svůj Monteverdi Choir.

„Monteverdi je začátkem všeho, průkopníkem velké hudby, která pak v následujících čtyřech stoletích následovala. Bylo mi šest, když jsem jeho hudbu slyšel poprvé, byl jsem okouzlen, Monteverdi hrál v mém životě zvláštní roli,“ říká dirigent.

Hudba a biofarma 

John Eliot Gardiner napsal rovněž knihu o Bachovi a svůj život dělí mezi hudbu a svou biofarmu v Dorsetu, venkovské oblasti jihozápadně od Londýna.

„Ráno jsem vstal v šest hodin a šel jsem do ovčína, kde se narodila čtyři jehňata, pak jsem se šel podívat na krávy – mám jich 148 – a potom jsem nastoupil do vlaku do Londýna a začal zkoušet,“ říká o přestávce v divadle Sadler's Wells v Londýně.

Farmu zdědil po rodičích. Potřebuji to. Život hudebníka je bláznivý a velmi stresující, pořád se cestuje. Opravdu potřebuji vracet se na farmu a ke zvířatům, vysvětluje.

Gardiner je pověstný svou zálibou v baroku, ale rád hraje různé autory. V roce 1990 založil Romantický a revoluční orchestr. Ten spočívá na stejném principu jako Monteverdi Choir and Orchestras: hraje se na dobové nástroje.

Bývalý „pan Evropa“ Tomáš Prouza rozebral brexit ve studiu Blesk:
Video  Sobotkovy složky i důsledky brexitu. Eurotajemník Prouza rozebral odchod Britů.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Jedinému skladateli se vyhýbá: Richardu Wagnerovi. „Nemám rád Wagnera ani jeho hudbu,“ říká a odmítá všechny jeho politické názory, jeho osobnost i jeho – jak říká – politováníhodný vliv.

Často hraje Hectora Berlioze a přispěl k tomu, že ho francouzské publikum znovu objevilo. Je to pro mě záhada: Francouzi jsou tolik pyšní na svou kuchyni, na vysokou krejčovinu, na své spisovatele a malíře, ale když jde o hudbu, jejich hrdost se vytrácí, říká Gardiner.

pupi ( 22. dubna 2017 13:07 )

Jde vidět že i v Anglii jsou ču..ci !!!

agfor ( 22. dubna 2017 12:13 )

A co bílí Češi ? Ti mít strach o živobytí mít nemusí ? Když je vyhodí z práce, dostanou, na rozdíl od těch připálených, od státu kulový.

anyyt ( 22. dubna 2017 12:13 )

 pardon - otazka mela znit - Cos delal pred tim,nez byla Britanie v Unii? Fungovat to bude uplne stejne,jako tenkrat. Vsichni maj asi vypadky pameti.

anyyt ( 22. dubna 2017 12:07 )

 PS: a cos delal pred Brexitem?!!!! Posero

anyyt ( 22. dubna 2017 11:58 )

 Zase jen dalsi podelany slunce,ktere si neumi dat jedna a jedna dohromady...ze pokud nezvitezi LePen a v ostatnich zemich stejne smyslejici politici,ze si za par let dedek muze nechat o nejakem muzicirovani jen zdat a bude odevzdavat ovce a kozy k zneucteni machometanama,nebo k halal porazce. Dedku radsi si dojdi na rentgen hlavy,jestli ti tam pan Buh nezapomnel dat mozek a neotravuj lidi s takovyma kecama.

Zobrazit celou diskusi