Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Volkswagen se vyplatí z emisního skandálu. Částce 108 miliard kývl soud v USA

Autor: pet, ČTK - 
21. dubna 2017
17:55

Americký soudce Sean Cox v pátek schválil vládní dohodu s německým automobilovým koncernem Volkswagen o urovnání jeho emisního skandálu. Volkswagen v rámci lednové dohody přiznal vinu a souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 108 miliard Kč).

Dohoda Volkswagenu s americkým ministerstvem spravedlnosti rovněž předpokládá, že automobilka provede rozsáhlé reformy. Součástí dohody je také tříleté zkušební období, během kterého bude na automobilku dohlížet nezávislý kontrolor, píše agentura DPA.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Hříchy Volkswagenu zvedly ze židle i eurokomisařku Věru Jourovou. Podívejte se na video:

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi