Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prezidentské volby ve Francii: Zatlučou voliči hřebík do rakve celé EU?

Autor: nka, ČTK - 
23. dubna 2017
06:20

Napínavou detektivku připomínají letošní prezidentské volby ve Francii. Na startovní čáře stojí čtyři kandidáti s velmi vyrovnanými výsledky, z nichž dva reprezentují krajní politické spektrum a euroskeptické postoje. Výsledek prvního kola, které se uskuteční v neděli, se nedá odhadnout. Vítězství jednoho z protievropských kandidátů by přitom zasadilo další ránu Evropské unii a podle řady analytiků spustilo odpočítávání jejího zániku.

Podle průzkumů mají v prvním kole voleb reálnou šanci na postup čtyři kandidáti. Dva z nich - centrista Emmanuel Macron a konzervativec Francois Fillon - platí za proevropské politiky.

Kandidátka krajní pravice Le Penová se těší velké oblibě. Takhle to vypadalo na jejím posledním mítinku:

Umírněný Macron, bývalý ministr hospodářství, v posledních týdnech jede v čele volebního pelotonu. Oproti tomu bývalý premiér Fillon platil původně za favorita, jeho šance ale potápí skandál s  fiktivním zaměstnáváním příbuzných, kvůli němuž ho vyšetřuje policie.

Dalšími účastníky voleb jsou představitelka krajní pravice Marine Le Penová a zástupce levice Jean-Luc Mélenchon, oba s nepříznivým postojem k Evropské unii.

Šance první čtyřky jsou vyrovnané. V pátek, který byl posledním dnem kampaně, průzkum pro francouzský server France Info na první příčku umístil Macrona, pro něhož se vyslovilo 25 procent voličů. Na záda mu s 22 procenty dýchala Le Penová a s 19 procenty shodně Fillon a Mélenchon.

Preference jsou tedy velmi těsné. Podle analytiků z investiční banky Nomura navíc výsledky voleb v minulosti ukázaly, že průzkumy se ve svých odhadech pletly o +/- dva procentní body.

Kartami může zamíchat také to, že řada voličů se rozhodne až na poslední chvíli, anebo nad účastí ve volbách mávne rukou. Ještě před týdnem nebylo rozhodnuto téměř 60 procent voličů a podle odhadů by účast v letošních volbách mohla být nižší než dříve, což nahrává extremistickým kandidátům.

Vynese nezaměstnanost a terorismus k úspěchu černého koně?

Volby zemi zastihly v nelehkém období, kdy ji sužují opakované teroristické útoky, problémy s imigranty a vysoká nezaměstnanost. Ta se pohybuje kolem deseti procent a je osmou nejvyšší v evropské osmadvacítce.

Od ledna 2015 zemřelo ve Francii víc jak 230 lidí při teroristických útocích a v zemi stále platí výjimečný stav. Úřady se také obávají radikalizace muslimů, kteří ve Francii tvoří až 10 procent obyvatel.

Rekordních 85 procent Francouzů si tak podle průzkumů myslí, že země jde špatným směrem. Navíc se přidává frustrace z toho, že vlastně není koho volit. To všechno nahrává kandidátům z řad extrémní pravice a levice, Le Penové a Mélenchonovi.

Le Penová si v nejisté době přízeň voličů získává odporem proti imigraci a prosazováním národních zájmů. Slíbila, že v případě vítězství bude prosazovat zrušení eura a odchod z Evropské unie.

Mélenchon se zase snaží lidem vlichotit poukazováním na nutnost vyšší solidarity a rovnosti ve společnosti.  Obdivovatel venezuelského prezidenta Huga Cháveze se například nechal slyšet, že na příjem vyšší než 400 tisíc euro, tedy dvacetinásobek průměrné mzdy, by se měla vztahovat 100procentní daň. Stejně jako Le Penová se staví proti EU, i když nezastává tak ostré protiimigrační postoje.

Složitá situace v zemi může do náruče jednoho ze dvou vyhraněných kandidátů nahnat celou řadu voličů. Nejkatastrofičtějším scénářem pro stabilitu v Evropě by pak v prvním kole byl postup Le Penové i Mélenchona. Volby ale mohou dopadnout jakkoliv.

„Je nemožné s jistotou určit, jak francouzští voliči na výsledky průzkumů zareagují. Zda budou volit podle svého přesvědčení, nebo se nechají zlákat zdánlivými outsidery,“ myslí si analytik Charles Lichfield.

 „Tohle jsou ty nejmíň jisté volby v celé historii páté republiky,“ potvrzuje analytik Vincent Juvyns s odkazem na období trvající od konce padesátých let.

Nezbývá než čekat, jak celé klání skončí. Volební místnosti se uzavřou v osm hodin, hodinu poté by se měly objevit první výsledky. Druhé kolo, v němž se utkají dva nejúspěšnější kandidáti, se pak případně uskuteční 7. května.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sairait ( 23. dubna 2017 17:22 )

neboj, frantíci si zvolí zas nějakýho zlodějíčka jako to bylo dosud a žádný tóčo se konat nebude, vždyť po bataklanu ani nepípli

montevideo ( 23. dubna 2017 15:10 )

Opravdové zlo si říká rego.

stacho ( 23. dubna 2017 15:00 )

Držím palce Marine......

majojo ( 23. dubna 2017 13:00 )

Jo, hochu, to budeš překvpenej, co ta tvoje Adolfina Marina všechno nesplní.

sores ( 23. dubna 2017 11:49 )

Ať to dopadne jak chce ve Ftrancii na český bo.rdel to vliv mít nebude. Vlez p.r.de.lák vejce Sobotka bude stát nadále za ho.v.n.o který v životě nepracoval a teď jen slibuje po 4 letech! .

Zobrazit celou diskusi