Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čína i Rusko má pohotovost: KLDR slaví, svět čeká jaderný test

Autor: ČTK, deb - 
21. dubna 2017
12:23

Jižní Korea v pátek oznámila, že uvedla své ozbrojené síly do stavu zvýšené ostražitosti v souvislosti s dalším významným výročím, které se chystá oslavit KLDR. V pohotovosti jsou také čínské bombardéry a podle některých zpráv i Rusko přesouvá k hranicím se Severní Koreou těžkou armádní techniku.

Severní Korea a americký prezident Donald Trump vystupňovali v posledních týdnech svou rétoriku. Americká vláda a Trump dali opakovaně najevo, že jsou odhodláni přimět KLDR k ukončení zbrojních programů všemi prostředky, včetně vojenských. KLDR nicméně provedla o víkendu nový neúspěšný raketový test a prohlásila, že bude v testování raket pokračovat.

Ve čtvrtek severokorejský oficiální list Rodong Sinmun pohrozil Spojeným státům mocným odstrašujícím útokem, který „promění americkou pevninu v popel“. Americký ministr obrany James Mattis v pátek v reakci řekl, že prohlášení KLDR jsou provokativní, ale v minulosti se ukázala jako planá a nelze jim tedy věřit.

Podle expertů by Pchjongjang mohl v brzké době uskutečnit také další jadernou zkoušku. Severní Korea často své zbrojní testy provádí u příležitosti důležitých výročí. Tím nejbližším je 85. výročí založení korejské lidové armády, které připadá na úterý 25. dubna, uvedl podle agentury Reuters mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení I Tuk-heng.

Zpravodajský web CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany napsal, že čínské útočné bombardéry schopné nést řízené střely byly ve středu uvedeny do stavu pohotovosti. Podle Spojených států jde o důkaz, že nejbližší spojenec KLDR Čína připravuje reakci na potenciální konflikt na Korejském poloostrově. V jihokorejských médiích se objevila zpráva, že Čína přemístila k severokorejským hranicím 150 000 vojáků.

Čína, která byla po dlouhá léta nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem pomoci této chudé zemi, stále ostřeji kritizuje severokorejský jaderný a raketový program. Na druhou stranu ale usiluje o zachování stability na Korejském poloostrově. Obává se, že v případě kolapsu Severní Koreje by přes hranici do Číny začaly proudit tisíce uprchlíků.

Zprávy o přesunu ruské těžké vojenské techniky

V posledních dnech se rovněž objevily v médiích nepotvrzené zprávy o přesunu ruské těžké vojenské techniky k hranicím s KLDR. Deník The Daily Telegraph napsal, že obyvatelé ruského Dálného východu hlásí od víkendu, že k severokorejským hranicím míří velké vojenské konvoje.

Na videonahrávce místního zpravodajského webu DVHab.ru je zachycen vlak s 12 pásovými vozidly, včetně protiletadlového systému Tor. Souprava projížděla Chabarovskem a mířila k Vladivostoku. „Někteří lidé tvrdí, že situace kolem Severní Koreje je celá smyšlená, ale tohle je třetí vlak s vojenskou technikou, který jsme tady od rána viděli,“ říká místní obyvatel na videu. „Vypadá to, že něco posílají k severokorejské hranici.“

Podle zpráv serveru Vostok Media byla přeprava těžké vojenské techniky, jako jsou obrněné transportéry a vrtulníky, vidět o víkendu také na dálnici z Chabarovsku do Vladivostoku. Mluvčí ruské armády Alexandr Gordějev ale prohlásil, že se jednalo o součást „rutinních“ vojenských manévrů.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá nejmodernější jaderná letadlová loď USA

Video  Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard.  - U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
Video se připravuje ...

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek odmítl zprávy médií o údajných přesunech ruské techniky a vojáků k hranicím KLDR komentovat. Nasazování ruských vojáků v rámci Ruska není veřejnou záležitostí, řekl Peskov podle agentury RIA.

Napětí na Korejském poloostrově zvyšuje také fakt, že severokorejská armáda právě dokončuje své zimní vojenské cvičení a americké a jihokorejské letectvo provádí společné manévry. Společná cvičení Jižní Koreje a USA Severní Korea často označuje za nácvik invaze.

VIDEO: Propagandistické video KLDR pojednávající o jaderném útoku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jeeperscreepers ( 21. dubna 2017 18:22 )

Tak to propagandistický video KLDR nic moc. Zato ta severokorejská komentátorka buď prožila během videa několik nekontrolovatelných orgasmů, nebo jede na nějakým LSD. Fakt hustej zvukovej doprovod.

Zobrazit celou diskusi