Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Paříži prý zabíjel 39letý Francouz: Policie dělá razie a hledá komplice

Autor: ČTK, val - 
21. dubna 2017
07:09

Střelcem, který ve čtvrtek večer v centru Paříže zabil policistu a dva další zranil, byl podle médií 39letý Francouz. Policie jej již vyšetřovala v souvislosti s terorismem, uvedla agentura AFP. Zatím se neví, zda měl komplice. Při útoku, k němuž došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, byla lehce zraněna kolemjdoucí zahraniční turistka.

Pachatel podle policejních zdrojů francouzských médií cíleně zahájil palbu na policejní hlídku a následně byl zabit. Policie zatím stále zjišťuje, zda měl komplice, a provádí razie v Paříži a okolí. Útok vyšetřuje protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Tamní prokurátor kolem půlnoci prohlásil, že střelec byl identifikován. „Vyšetřovatelé chtějí s jistotou vědět, zda měl či neměl komplice,“ zdůvodnil prokurátor François Molins, proč nezveřejní identitu pachatele. Policie podle něho podniká razie a pátrá po dalších možných podezřelých. Minimálně jeden ze zátahů v noci probíhal podle agentury Reuters na předměstí metropole.

Útočník střílel na policejní dodávku, která zastavila na semaforech:

Podle agentury AP, která má k dispozici dokumenty o policejním vyšetřování incidentu, policisté prohledali byt 39letého Karima Cheurfiho v poklidné čtvrti městečka Chelles na východním předměstí Paříže. Cheurfi byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu.

Takto prý vypadá údajný střelec:

Teroristická organizace Islámský stát (IS) vydala prohlášení, podle něhož byl pachatelem útoku její bojovník, jehož pseudonym naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil. Belgické úřady však o možném podezřelém nemají podle AP žádné informace. IS se v minulosti přihlásil i k dalším útokům na území Francie.

Prezident François Hollande prohlásil, že okolnosti útoku ukazují na teroristický čin a v pátek se sejde se šéfy silových ministerstev k bezpečnostní poradě. Francie podle něho zajistí nejpřísnější bezpečností opatření v souvislosti s nedělními volbami. Někteří kandidáti včetně konzervativce Françoise Fillona se rozhodli zrušit své mítinky plánované na páteční poslední den kampaně.

pp10 ( 21. dubna 2017 15:26 )

Jdete uz opravdu pani redaktori do pr*le s tim oznacovanim teroristu, ze to byl francouz ....... kazdy blb vi, ze je rozdil mezi rodilym francouzem a francouzem, ktery se sice take narodil ve Francii, ale puvodem odnekud z arabskych zemi ...... Kdyz se jedna o takoveho francouze jako o obet terorismu, tak se hned zduraznuje puvod, ale v pripade teroristy se tvrde uvadi jen, ze je francouz ........Mate na tom, co se dnes deje v Evrope stejnou vinu, jako politici, protoze nenazyvate dane veci spravnymi terminy!!!!!! Jo a nepomuze Vam muj prispevek smazat, protoze lide to o Vas vedi!!!!!

plebejec ( 21. dubna 2017 11:07 )

plebejec ( 21. dubna 2017 11:05 )

A už jsou tady Mistrovství EU v ping-pongu ...Francie tvrdí, že je to Belgičan, Belgie se distancuje a vrací úděr. To, že je to ...muslim,...se jaksi nepočítá (nesmí se vyslovit!) Co na tom, že rozhodčím zápasu je ISIL. Útok na policii je útok na stát, útok státu je útok na EU...a ta pořád zbaběle couvá.

Deneček ( 21. dubna 2017 10:46 )

To je ta moderní demokratická politická krektnost.

plebejec ( 21. dubna 2017 10:34 )

Velice zajímavé a typické pro EUmédia ...dva útoky a dvě ruzné označování provádějícího: 1. "V Paříži prý zabíjel....Francouz". Že to byl přičmoudlej s typickým ksichtem muslima,...ani slovo! 2. "´Bombový útok na autobus futbalistu Borussie Dortmund spáchal Němec s dvojitým občanstvím...i s Ruským. Jiný dvojitý metr..." v Paŕíži se zabíjelo,..."kalašnikovem". Když se zabíjí americkou puškou, o tom ani slovo!!! Mužem klidně spát,....chodit po městách,...zodpovědní pohlaváři EU nás ubezpečili, že se nikdy nevzdáme a "odsoudili" tento "ohavný čin" Jiný evergreen,..terorista byl dlouho znám policistum z jiných trestných činu". Kolik takových "časovaných bomb" chodí po Evropě???

Zobrazit celou diskusi