Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tusk přijel svědčit do Polska a zkritizoval vládu. Čekaly na něj stovky lidí

Autor: mah, ČTK - 
19. dubna 2017
12:44

Polský expremiér a předseda Evropské rady Donald Tusk přijel do Varšavy svědčit v kauze neschválené spolupráce polské kontrarozvědky s tajnými službami jiného státu. Na nádraží na něj čekaly stovky podporovatelů polské opozice. Na Tuska čekali s vlajkami EU a slovy podpory se snažili překřičet příznivce vlády, kteří expremiéra označují za zrádce národa. Tusk sám nepřímo zkritizoval současný kabinet.

Mezi politiky hlásícími se k odkazu sedmi let vlád vedených Tuskem byla bývalá premiérka Ewa Kopaczová a další členové nyní opoziční Občanské platformy (PO), podle nichž by se Polsko mělo opět stát otevřenou a liberální zemí s proevropským kurzem. Tuskovi příznivci provolávali hesla nesouhlasu s politikou předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, který se mimo jiné neúspěšně pokusil zabránit Tuskovu znovuzvolení šéfem Evropské rady.

„Jsem velmi kritický k tomu, co se dnes děje v naší zemi, ale všechno je v rukou lidí,“ řekl podle agentury PAP Tusk krátce po příjezdu ve zjevné narážce na kroky konzervativní vlády PiS, která se snaží o silnější kontrolu některých demokratických institucí.

Někdejší lídr PO, který stál v čele polských vlád v letech 2007 až 2014, bude dnes svědčit v případu vedeném proti bývalým šéfům vojenské kontrarozvědky (SKW). Ti byli obviněni ze spolupráce se zpravodajskými službami jiné země bez potřebného pověření předsedou vlády. Podle některých polských médií jde mimo jiné o dohodu s Ruskem o výměně informací po leteckém neštěstí u ruského Smolenska, při němž v dubnu 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí.

Volbu Donalda Tuska předsedou Evropské rady podporovala i Česká republika:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lug70 ( 19. dubna 2017 13:27 )

Takže podle OP a Tuska by se Polsko mělo opět stát otevřenou a liberální zemí s proevropským kurzem. Jinými slovy se zříct vlastní národní politiky a neomezeně přijímat islámské čmoudy, jak si přeje neomarxistická mafie v Bruselu. Ani se nedivím, že běžní Poláci mají opozici a Tuska za zrádce. Pro nic za nic obyčejní Poláci nevystavili minulým vládcům stopku v předloňských volbách. Nová polská vláda všechny ty snahy o odevzdání státní agendy do rukou Bruselu a dovoz čmoudů zarazila.https://www.youtube.com/watch?v=n74d6cZxDtQ

lev1 ( 19. dubna 2017 13:09 )

Tusk je přitroublý euroidiot

ivoadler ( 19. dubna 2017 12:56 )

Poláci jsou takoví těžko čitelní. Nejhorší je, že nedokážou přečíst ani sebe samotné.

Zobrazit celou diskusi