Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Posílenému Erdoganovi blahopřál Trump. Společně chtějí zatopit Asadovi

Autor: ČTK, zst - 
18. dubna 2017
07:01

Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem blahopřál Recepu Tayyipu Erdoganovi k vítězství v nedělním ústavním referendu o posílení prezidentových pravomocí a poděkoval mu za podporu amerického úderu v Sýrii. Oznámil to Bílý dům. Průběh referenda přitom kritizují mezinárodní pozorovatelé.

Prezident USA Donald Trump kromě blahopřání svému tureckému protějšku poděkoval za podporu odvetného útoku Spojených států v Sýrii. USA napadly střelami tomahawk základnu syrského vládního letectva v reakci na použití otravného plynu v provincii Idlib.

Oba prezidenti se podle komuniké shodli na důležitosti pohnat syrského prezidenta Bašára Asada k odpovědnosti za útok chemickými zbraněmi. Kdo za útokem stojí, přitom není stoprocentně jasné. Státníci jednali také o vojenském tažení proti radikální organizaci Islámský stát a o nezbytnosti spolupracovat v boji proti terorismu.

Agentura AP upozornila, že telefonát se uskutečnil, přestože mezinárodní pozorovatelé a opoziční strany kritizovaly četné vady během hlasování v tureckém referendu, včetně rozhodnutí volební komise akceptovat hlasovací lístky i bez úředního razítka, které vyžaduje zákon.

Agentura TASS poznamenala, že ani Bílý dům, ani americké ministerstvo zahraničí turecké referendum samy nekomentovaly a oznámily, že vyčkají na závěrečnou zprávu mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Pozorovatelé OBSE průběh tureckého referenda kritizovali, podmínky hlasování podle nich neodpovídaly mezinárodním normám. Ankara výhrady odmítla s tím, že postrádá objektivitu a nestrannost.

tgbg ( 18. dubna 2017 10:05 )

...zatopit Asadovi a hlavně Putlerovi!!!!

mrdlafka ( 18. dubna 2017 09:44 )

ale vždyť oni nemaj rádi Evropu, jak to s námi jenom dopadne???

steelheart ( 18. dubna 2017 07:41 )

dvě s v i n ě se hledaly

Zobrazit celou diskusi