Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Svět děsí možná válka USA s KLDR. Japonsko má plán evakuace, Rusko posílá lodě

Autor: mah - 
17. dubna 2017
19:50

Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí vyzval Severní Koreu, aby se podřídila rezolucím OSN a zastavila vývoj svých jaderných  zbraní. Ve svém projevu také prohlásil, že vláda připravuje plány na evakuaci svých občanů z Jižní Koreji pro případ, že by se krize vyostřila. Na americkou vojenskou přítomnost reagoval také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten doufá, že Spojené státy nesáhnou po jednostranných akcích jako nedávno v Sýrii. Podle japonských médií navíc Rusko společně s Čínou vyslalo svá plavidla, aby sledovala činnost americké letadlové lodě USS Carl Vinson.

Abe poslancům řekl, že jeho kabinet chystá opatření zahrnující ochranu cizinců, přijímací procedury, budování a spravování míst, kde bude o uprchlíky postaráno, a rovněž prověřování žadatelů o azyl. Vláda podle svého předsedy rovněž pro případ krize pracuje na evakuačních plánech pro zhruba 60 000 Japonců pobývajících v Jižní Koreji.

Premiér tak reagoval na dotaz, který už několikrát dostal dřív. Nyní je tato věc mnohem reálnější vzhledem k rychlému rozvoji severokorejských raketových sil a k napětí, jež kvůli tomu roste mezi KLDR a Spojenými státy.

Lavrov varuje USA před vojenskou akcí

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zase upozornil KLDR, že se Rusku nelíbí porušování rezolucí OSN ze strany Pchjongjangu. Zároveň ale varoval Spojené státy před jednostrannými akcemi vůči Severní Koreji.

„Odmítáme jaderné a raketové akce Pchjongjangu porušující četné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. To ale vůbec neznamená, že lze stejným způsobem porušovat mezinárodní právo použitím síly za nerespektování Charty OSN. Proto velmi doufám, že nedojde k jednostranným akcím podobným těm, které jsme nedávno viděli v Sýrii,“ prohlásil Lavrov.

V televizí vysílaném vyjádření šéf ruské diplomacie podle agentury Reuters mimo jiné rovněž uvedl, že Moskva je připravená obnovit vztahy s Washingtonem a že bude hodnotit ochotu amerického prezidenta Donalda Trumpa učinit to samé.

Čína s Ruskem poslaly své lodě na výzvědy za americkou flotilou

Americkou letadlovou loď i její doprovod chce mít kromě Ruska pod dohledem i Čína. Obě země proto vyslaly za flotilou svá výzvědná plavidla. Informoval o tom japonský list Jomiuri šimbun. Mocnosti znepokojuje, že USA nevylučují vojenský zásah proti KLDR.

„Čína a Rusko poslaly výzvědná plavidla svých námořních sil, aby sledovala americkou jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson, která míří do vod blízko Korejského poloostrova. Zdá se, že obě země chtějí zkoumat kroky Spojených států, které daly najevo, že nevylučují vojenský zásah proti Severní Koreji,“ napsal japonský deník ve své anglické verzi.

Americká televizní stanice NBC minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb uvedla, že USA jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR. Prý tak učiní, pokud získají důkazy o přípravách Pchjongjangu podniknout další, v pořadí již šestý jaderný výbuch. Pentagon zprávu odmítl komentovat a vládní činitelé ji podle agentury Reuters označili za „v nejlepším případě spekulace“.

Pchjongjang chce v testech pokračovat

Severní Korea oznámila, že v pravidelných testech raket hodlá pokračovat i přes zvyšující se vojenský tlak USA. Stanici BBC to řekl náměstek severokorejského ministra zahraničí Han Song-rjol. Pohrozil rovněž „totální válkou“ v případě amerického vojenského zásahu.

Takhle vypadá nejmodernější jaderná letadlová loď USA:

Video  Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard.  - U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 17. dubna 2017 21:50 )

Tak to je vlastně fakt!!

hades ( 17. dubna 2017 21:02 )

Koukám, že se diskuze má vysokou úroveň. Něco jako Sputnik,...... Ale soudruzi, nezapomínejte na slova vašich velkých učitelů : Engels v Neue Rheinische Zeitung vyjádřil, že: "Všeobecná válka, která přichází, rozdrtí slovanské spojenectví a zcela vyhladí tyto zatvrzelé národy, že i jejich samotná jména budou zapomenuta... Vyhladí nejen reakční třídy a dynastie, ale zničí také tyto naprosto reakční rasy... a to bude skutečným krokem vpřed." Karl Marx se zase těšil na likvidaci reakčních ras, za jejichž příklady uváděl Chorvaty, Pandury, Čechy a, jeho slovy, podobnou verbež.

gabreta ( 17. dubna 2017 20:44 )

Nebuď skromnej a nezapomínej na sebe!!

gabreta ( 17. dubna 2017 20:42 )

Co kdyby tak Japonský premiér upozornil Amíky, aby nikam nestrkaly svůj rypák bez rezoluce OSN, nerozesí*raly cizí státy a nepořádali tam revoluce, proti řádně voleným vládám!!

tgbg ( 17. dubna 2017 20:28 )

Vidím fašistické zlo RUSKA a komunistické KLDR jak tyrana který šikanuje a vraždí slabší.

Zobrazit celou diskusi