Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

EU musí zmrazit jednání s Tureckem, radí expert. A kritizuje neintegraci běženců

Autor: pet, ČTK - 
17. dubna 2017
13:30

Těsná většina Turků si svobodně odhlasovala diktaturu, když prezident díky referendu získá kontrolu nad vládou, parlamentem i justicí, míní politolog Radko Hokovský z think-tanku Evropské hodnoty. Evropská unie by podle něho měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem, spolupráce by měla být postavena na jiné formě. Rozhodnutí Turků kritizují i někteří čeští politici.

„Evropská komise by měla hned v úterý doporučit členským státům zastavení vyjednávání a ministři by měli při nejbližší příležitosti v radě zmrazit otevřené kapitoly a zahájit diplomatická jednání o jiné formě spolupráce mezi EU a Tureckem. Premiéři by na následné Evropské radě měli přístupový proces s Tureckem zcela ukončit, napsal Hokovský na Facebooku.

V reakci na nedělní turecké referendum poukázal na to, že pro ústavní změnu hlasoval větší podíl Turků žijících v různých zemích Evropy než v samotném Turecku. „Vypovídá to o nízké míře integrace do liberálně demokratického hodnotového systému mezi tureckými přistěhovalci v Německu, Rakousku, Holandsku a Belgii, soudí Hokovský.

Návrh na změnu, která zásadním způsobem posílí prezidentské pravomoci, byl přijat těsnou většinou. Rozhodlo se pro ni 51,4 procenta hlasujících. Hlavní turecká opoziční strana dnes vyzvala ke zrušení výsledků referenda. Hlasování a sčítání hlasů podle ní provázely podvody.

Hokovský čeká, že těsná menšina Turků, kteří hlasovali proti změně, sice bude chtít výsledek zvrátit, ale nevěří, že se jí to podaří. S ohledem na mocenské odhodlání prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je podle něj málo pravděpodobné, že se mu nepodaří rychlá transformace země na de iure diktaturu.

Ústavní změny zavedou v Turecku prezidentský systém místo parlamentního, hlava státu tak bude mít větší pravomoci. Například bude moci vydávat dekrety, vyhlašovat výjimečná opatření, jmenovat ministry či rozpustit parlament. Odpůrci reformy ji kritizují, že soustředí příliš velké pravomoci do rukou prezidenta. Erdogan tvrdí, že reforma přinese stabilitu a prosperitu.

VIDEO: Po vyhlášení tureckého referenda se odpůrci i zastánci sešli v ulicích

Turecko by nemělo být v EU, říkají politici

Čeští politici míní, že se Turecko pod prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem odklání od sekulárního státu a od demokracie. Někteří politici soudí, že Evropská unie by měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem.

Prezident Miloš Zeman podporu referenda pro ústavní změny posilující Erdoganovy pravomoci očekával a není z této změny nadšen. Domnívám se, že prezident Erdogan výrazně odstupuje od tradice (zakladatele sekulárního tureckého státu Kemala) Atatürka,“ řekl Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov.

„Turecko by proto nemělo vstoupit do Evropské unie, ale jak se zdá, stejně tam nebude přijato,“ podotkl Zeman.¨

České ministerstvo zahraničí jek výsledkům referenda v Turecku zatím opatrné. Vyčkává, co přinesou příští dny. „Turecko stojí po včerejším referendu na prahu zásadních politických změn. Další vývoj budeme pozorně sledovat,“ napsal komentář na svůj twitter ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a dodal, že Turecko zůstává i nadále naším i evropským spojencem. 

 Obavy z toho, že Erdogan chce podle nových pravomocí zničit dílo zakladatele moderního tureckého státu Atatürka, má i předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. „To je pro Evropu nebezpečné a neperspektivní,“ napsal Filip ve svém prohlášení.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala poukázal, vzhledem k těsnému výsledku hlasování, na rozdělení země v otázce posílení prezidentských pravomocí. „Pokud by se výsledek potvrdil, je třeba to vzít na vědomí a hledat nový model vztahu s Tureckem. Jeho cesta směrem k EU je tím prakticky vyloučena,“ řekl Fiala.

Podle europoslance vládního hnutí ANO Pavla Teličky je podstatné už to, že se takové všelidové hlasování vůbec konalo. „Jeho vypsání a nyní i výsledek odklání Turecko od demokracie a užší vazby na Evropskou unii. A to i přesto, že se Erdogan nyní asi částečně umírní,“ uvedl Telička.

Výsledek referenda podle místopředsedy opoziční TOP 09 Marka Ženíška znamená ‚ne‘ Evropě a liberální demokracii. „Turecko se tak stane autokracií i de iure, de facto již autokracií bylo. EU by měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem,“ míní Ženíšek. Prezident Erdogan se podle něho bude chovat jako každý jiný diktátor. „Bude dělat to, co je pro něj výhodné, a EU k němu musí takto přistupovat,“ dodal.

 

Erdogan tvrdí, že reforma, jež turecký politický systém změní z parlamentního na prezidentský, přinese stabilitu a prosperitu. Jeho oponenti se obávají autoritářské vlády jednoho muže. Prezident by měl mít moc nejméně do roku 2029.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 17. dubna 2017 21:57 )

Mám takovej pocit, že Erdogan má celou EU na háku a dělá všechno pro to, aby se jeho Turečtí občani měli co nejlíp a ještě to EU zaplatila! To naše "Zubatá pleš" dělá přesně pravý opak!!

diskutujici ( 17. dubna 2017 15:13 )

A co jako cekate, ze turek, ktery se prestehuje treba do Nemecka se vnitrne stane nemec? Turek zustane turkem treba i na Antarktide A uz vubec je nesmysl, aby mohl hlasovat clovek, ktery tam jiz leta nezije.

Zobrazit celou diskusi