Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po obří přehlídce odpálili v KLDR raketu. Krátce na to explodovala

Autor: simao, ČTK - 
16. dubna 2017
09:33

Obavy z dalších raketových testů v případě KLDR se naplnily napůl. Severokorejci, slavící 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena, sice v Pchjongjangu představili při velké vojenské přehlídce nové rakety, při pozdějším raketovém testu však tak úspěšní nebyli. O odpálení rakety se pokusili, leč neúspěšně, informovala jihokorejské armáda. Právě do Jižní Korey dorazil dnes americký viceprezident Mike Pence.

Severní Korea se u svého východního pobřeží pokusila odpálit další raketu. Pokus však zřejmě nevyšel. Oznámila to jihokorejská armáda. Žádné další informace armáda nezveřejnila, pouze uvedla, že situaci analyzuje.

USA: Raketa vybuchla téměř okamžitě

Odpálení rakety později potvrdil i mluvčí americké armády, který dodal, že podle jejich zjištění střela téměř okamžitě vybuchla.

Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení. O jaký typ zbraně se jednalo, experti stále analyzují. Severokorejská média test doposud ponechala bez povšimnutí, o úspěšných obvykle informují ihned.

Televizní stanice CNN uvedla, že podle jihokorejských armádních činitelů byla raketa vystřelena z přístavu Sinpcho. Z tohoto místa vyletěla podle americké armády i balistická střela při předchozím testu před dvěma týdny - tehdy uletěla 60 kilometrů a dopadla do Japonského moře.

Pokus odpálit raketu přišel den poté, co se v hlavním městě KLDR konala vojenská přehlídka v rámci oslav 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena.

Na přehlídce se objevily také nové balistické střely, napsala agentura Reuters. KLDR vypustila balistickou střelu ze stejné oblasti na počátku tohoto měsíce, před vrcholnou schůzkou představitelů USA a Číny, která je hlavním spojencem KLDR.

KLDR chce dát balistické střely na ponorky

Na schůzce se jednalo také o severokorejském zbrojním programu. Podle tiskových agentur KLDR na sobotní vojenské přehlídce zřejmě ukázala nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů.

Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky. Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.

Do Jižní Korey přijel Trumpův první muž

S obavami však k severokorejským raketovým testům vzhlíží jižní soused - Jižní Korea. A také právě Američané, kteří pohrozili preventivním útokem. Strach budí jaderný program země diktátora Kim Čong-una, který je Kim Ir-senovým vnukem.

„Naše (jihokorejská) vláda tuto vážnou hrozbu pro Korejský poloostrov a pro celé mezinárodní společenství odsuzuje,“ uvedlo dnes v reakci na další raketový test jihokorejské ministerstvo zahraničí. Zároveň podle CNN zaznělo varování, že pokud se jednalo o test interkontinentální balistické rakety, „bude následovat trestná opatření, která severokorejské úřady nebudou s to zvládnout“.

VIDEO: Severokorejská hrozba: Takhle vypadá jedno z propagandistických videí KLDR

Americký viceprezident Mike Pence přitom dnes přiletěl do Jižní Koreje, která je první zastávkou na jeho desetidenní cestě po Asii a Tichomoří. Je očekáván také v Japonsku, Indonésii, Austrálii a v americkém ostrovním státu Havaj.

Do Soulu dorazil Pence právě těsně před tím, než Severní Korea provedla další test zatím neupřesněné rakety. Pence do Asie zamířil v době, kdy Donald Trump přitvrdil postoj vůči KLDR. Šéf Bílého domu novinářům tento týden řekl, že „Severní Korea je problém, o který bude postaráno.“

Opakovaně také prohlásil, že pokud hlavní severokorejský obchodní partner - Čína - nebude ochoten vyvinout na KLDR dostatečný tlak, pak by USA mohly vzít záležitosti do vlastních rukou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sidneyfoster ( 17. dubna 2017 03:56 )

Zas budou mít psi v Koreji co žrát.

hlavamapa ( 16. dubna 2017 22:11 )

Hnus fialovej celej dementní Kim in čhurak..

hades ( 16. dubna 2017 18:27 )

Rychle ocet.

syndy1 ( 16. dubna 2017 12:15 )

Aspoň ta raketa dostala rozum, oproti KLDR a USA a jiným válečným štváčům.Nu což,válka se odkládá na neurčito.Velké zklamání,co?

Zobrazit celou diskusi