Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hora odpadků zabila v Kolombu už 22 lidí. Zemřelo 5 dětí

Autor: ČTK, bk - 
16. dubna 2017
08:06

Na nejméně 22 mrtvých stoupla bilance sesuvu skládky odpadků, která se v pátek zřítila na domy na předměstí srílanského hlavního města Kolomba. Mezi oběťmi je i pět dětí a podle nejnovějších informací je stále asi 20 lidí pohřbených pod troskami. Zranění utrpělo nejméně 12 osob, uvedla agentura AP.

Podle odhadů více než 90 metrů vysoká hromada nejrůznějšího odpadu se zhroutila poté, co na ní v pátek večer místního času vypukl požár. Zasypané jsou desítky domů.

Policie a vojáci stále prohledávají trosky a zatím není jasné, kolik lidí je ještě pohřešováno. Není vyloučeno, že počet obětí dále poroste. Oficiální činitelé ale uvádějí, že mohl být podstatně horší, kdyby značná část obyvatel neopustila domy poté, co skládka začala hořet.

Obří skládka odpadu, která slouží pro celé hlavní město, byla už v minulosti terčem kritiky coby potenciální zdroj nebezpečí pro obyvatele žijící v jejím okolí. Podle informací agentury AFP bylo denně na skládku přidáváno zhruba 800 tun odpadu. Vláda prý už delší dobu plánovala její odstranění.

Podívejte se, jak to na místě tragédie vypadalo:

Minulý měsíc se podobné neštěstí stalo v hlavním městě Etiopie Addis Abebě. Pod zřícenou skládkou zahynulo nejméně 113 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi