Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

S Erdoganem na věčné časy: Turci mu „odklepli“ větší práva, několik lidí zemřelo

Autor: ČTK, mah - 
16. dubna 2017
20:00

V Turecku skončilo referendum o změnách ústavy. Pokud změna projde, změní se politický systém v zemi z parlamentního na prezidentský. V průběžných výsledcích se zatím většina Turků vyslovila pro. Zda by měl prezident Erdogan dostat větší pravomoci, se stalo předmětem vášnivých debat. V některých městech na sebe lidé dokonce kvůli sporům vytáhli zbraně. Během voleb zemřeli tři lidé.

V provincii Diarbakir přerostl spor dvou rodin v referendu  dokonce v hádku. Při ní došlo až na zbraně a střelbu. Na místě poté zůstali dva mrtví.

Vše se odehrálo na školním hřišti přímo před volební místností. Má se za to, že konflikt vznikl právě kvůli rozdílným pohledům na referendum.

Před touto volební místností zemřeli zřejmně kvůli hádce o referendu dva lidé. Na místě byli vojáci a těžká technika:

Násilnosti jsou hlášeny i z provincie Van na východě Turecka. Zde měli útočit ozbrojení členové Strany kurdských pracujících (PKK).

Ti napadli auto, kterým jel oblastní vůdce vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Ibrahimem Vanlim. Podle agentury Anadolu na to byli vybaveni dlouhými zbraněmi. O život při incidentu přišel Vanliho synovec, který jel jako strážce za kolonou. Po vinících se zatím pátrá.

V Turecku je odvoleno

Úderem čtvrté hodiny našeho času se v Turecku zavřely poslední volební místnosti a začalo sčítání hlasů. Výsledky by měly být známy kolem půlnoci. 

Podle průběžných výsledků se zatím zdá, že pro změnu ústavy hlasovala těsně většina. 

Podle průběžných výsledků volilo změnu 51,4 procent Turků. Mnohem větší zastání má změna ústavy u Turků žijících v zahraničí. Turci, kteří žijí v Německu, Belgii a Nizozemsku, podle průběžných výsledků hlasují většinou pro, změny mají podporu až 70 procent z nich. Naopak první výsledky ze Skandinávie, ale také Maďarska a Řecka ukazují, že zde stejným poměrem vedou odpůrci posilování pravomocí tureckého prezidenta.

Opozice zpochybňuje sčítání hlasů

Turecká opozice zpochybňuje vyhodnocování výsledků dnešního referenda o změnách ústavy. Kritizovala národní volební komisi za to, že povolila sčítat i hlasy na lístcích bez razítka. V předchozích volbách byly takové hlasovací lístky považovány za neplatné.

„Volební komise svým rozhodnutím dovolila podvody v referendu,“ řekl místopředseda opoziční levicové Lidové republikánské strany (CHP) Bülent Tezcan novinářům v ankarském sídle strany.

Turecká nejvyšší volební komise dnes oznámila, že bude možné sčítat i hlasy na lístcích bez oficiálního razítka. Učinila tak poté, co si mnoho voličů stěžovalo, že razítko dostali.

Komise na svých stránkách uvedla, že hlasy budou považované za neplatné pouze tehdy, když se prokáže, že byly vhozené do urny podvodně. Voliče vyzvala, aby si své lístky překontrolovali.

Erdogan v čele až do roku 2029

Současný prezident Recep Tayyip Erdogan by se mohl díky hlasování udržet ve funkci do roku 2029. Navržená ústava dává hlavě státu mimo jiné právo vydávat dekrety, jmenovat členy vlády, vybírat část soudců nebo rozpustit parlament.

Erdogan v kampani sliboval, že změna Turecku zajistí lepší bezpečnost a stabilitu. Nový systém se má podobat politickému uspořádání ve Francii nebo v USA.

Prezident Erdogan označil referendum, jež posílí jeho pravomoce, za historické. Vyzval všechny, včetně zahraničí, aby výsledek respektovali. S premiérem a lídry stran chce jednat také o znovuzavedení trestu smrtiv v Turecku. 

Podle odpůrců ale reforma soustředí příliš mnoho pravomocí do rukou prezidenta a omezí kontrolní mechanismy.

Podle změn bude moci prezident zůstat členem své strany, což by znamenalo, že by se Erdogan mohl v vrátit do proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou spoluzakládal. Erdogan je prezidentem od roku 2014, do té doby byl od roku 2003 předsedou vlády.

Návrh změn také předpokládá, že se příští parlamentní a prezidentské volby budou konat v roce 2019. Prezidentský mandát bude pětiletý a ucházet se o něj bude možné maximálně dvakrát.

Reformu kritizuje zejména opoziční levicová Lidová republikánská strana (CHP) a prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Připravované změny označují za upevňování autoritářského režimu. Vůdce CHP Kemal Kiliçdaroglu v Ankaře řekl, že přijetí změn Turecko ohrozí. „Necháme nastoupit 80 milionů lidí do autobusu..., o němž nevíme, kam jede. Posazujeme je do autobusu, který nemá brzdy,“ prohlásil.

Státníci zatím mlčí

K výsledkům referenda se vyjádřil zatím německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který vyzval k zachování klidu a rozvahy. "Je dobře, že skončila volební kampaň, v níž se tak tvrdě bojovalo, a to i zde, v Německu," řekl mimo jiné Gabriel.

Z českých politiků zareagoval mezi prvními například eurposlanec za TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil. Podle něj se Turci rozhodli ještě více vzdálit od Evropy. „Další vztahy budou velmi složité," napsal na svůj twitterový účet Pospíšil. 

Séf KSČM Vojtěch Filip pak vidí výsledek tureckého referenda jako nebezbečný a neprespektivní pro Evropu. Výsledek je velmi těsný a mám obavu, že pan Erdogan chce podle nových pravomocí zničit dílo zakladatele tureckého státu Atatürka. To je pro Evropu nebezpečné a neperspektivní," napsal Filip v krátkém prohlášení. 

 

Takto vypadal údajný puč v Turecku z minulého roku:

Video  Převrat v Turecku: Palba na Erdoganův palác a přívržence  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hirenaa ( 17. dubna 2017 16:40 )

dalsi totalitni rezim, vitejme zpet ve stredoveku

provokaterka ( 17. dubna 2017 02:16 )

Už jen chybí v EU,ale pomatenci ho asi brzo přijmou.

SilviaH ( 17. dubna 2017 00:25 )

v niektorych demokratickych krajinach sice existuje prezidentsky system - ako napr. vo Francuzsku, avsak Turecko nie je ani zdaleka demokratickou krajinou, to znamena ze prezidentsky system sa v danej krajine lahko zmeni na diktatorsky

hlavamapa ( 16. dubna 2017 22:02 )

Bude zle...

JOVO ( 16. dubna 2017 20:12 )

Erdogan na dovolené - skrytě nahráno https://www.youtube.com/watch?v=vJDP2MsCHD0 fuj tajbl...

Zobrazit celou diskusi