Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpustošíme USA, hrozí KLDR. Český expert řeší hrozbu jaderné války

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. dubna 2017
19:41

Nemilosrdně zpustošíme Spojené státy, ohlásili tento týden Severokorejci. „Jsme připraveni odpovědět na jakýkoli jaderný útok vlastním jaderným útokem,“ uvedli i v sobotu během pompézních oslav 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena. Podobných hrozeb zazněla v minulosti celá řada, tentokrát je však něco jiného. Ostrá je totiž i politika USA v čele s Donaldem Trumpem, říká český odborník na Korejský poloostrov Jan Blinka. Co to přinese? Hrozí nová korejská válka nebo světový jaderný konflikt?

V souvislosti se Severní Koreou a jejím diktátorským režimem Kim Čong-una, padají opět silné výroky. Ze strany Severokorejců o nemilosrdném úderu či rovnou zpustošení USA.

„Ze Severní Koreje zaznívají vyjádření podobného charakteru už několik let. Je běžné, že KLDR volá po zničení Ameriky, vybombardování Jižní Korey a Soulu - z toho hlediska to není nic nového. Co je nového, je americký vklad do celé debaty. Za Obamy, ale i jeho předchůdců se američtí prezidenti spíše zdržovali konfrontačních vyjádření,“ řekl pro Blesk.cz Jan Blinka z Asociace pro mezinárodní otázky.

„S příchodem Donalda Trumpa a jeho stylem politické komunikace se celá věc začíná minimálně rétoricky vyostřovat,“ zmínil odborník a upozornil, že se ostré poznámky nyní objevují na obou stranách.

Další vyhrocení by nastalo v případě, kdyby USA skutečně chtěly řešit vojensky situaci na Korejském poloostrově, kde Blinka studoval na Sungkyunkwan University v Soulu.

Ministr obrany USA Rex Tillerson totiž varoval, že jsou USA připraveny zasáhnout proti KLDR i samostatně. „Toho by se měly USA vyvarovat. Vedlo by to k další eskalaci. V případě rozsáhlejší akce ani není jasné, že by se v KLDR podařilo zničit celý jaderný program i návazný balistický program. A nevíme, jakou reakci by to vyvolalo u KLDR,“ varoval Blinka.

Severokorejské oslavy 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena Severokorejské oslavy 105. výročí narození diktátora Kim Ir-sena | Reuters

„Režim v KLDR chce hlavně přežít“

Spěje letitý konflikt k nové válce? Český odborník se zdráhá předpovídat to nejhorší. „Přijde mi to jako mytizování situace a strašení, protože válka či opravdová eskalace není v zájmu nikoho. A tím méně v zájmu KLDR, protože hlavním cílem tamního režimu je přežití. Pokud by došlo k opravdu rozsáhlé vojenské konfrontaci, tak režim by to nepřežil. Nemá prostředky na konvenční konflikt,“ řekl Blesk.cz Blinka.

VIDEO: Propagandistické video KLDR pojednávající o jaderném útoku

Blinka přitom věří, že tak daleko by situace nemusela dojít a doufá, že ani omezenější preventivní útok ze strany Donalda Trumpa, o kterém se spekuluje, nakonec nepřijde na řadu.

To, že americké námořnictvo přesunulo jednotku vojenských lodí společně s letadlovou lodí Carl Vinson k oblasti KLDR, ještě nutně neznamená přípravu na útok. „Tento systém může být použit jak útočně, tak i obranně. Mají tam radarový i raketový systém, který by mohl interceptovat severokorejské rakety,“ podotkl Blinka.

Znamená to, že by současný americký postup mohl spíše vést k lepší ochraně svého partnera - obraně Jižní Korey před útokem ze severu.

Jaderná hrozba? Zatím ne zcela reálná, míní Blinka

U KLDR se však mluví i o možné jaderné hrozbě, která není ale podle českého koreanisty zatím ještě zcela reálná. „Problém se zásahem přímo na americké půdě by byl dvojího charakteru. Jeden by byl se samotnými nosiči, tedy s balistickými, mezikontinentálními střelami, které zatím nejsou schopny operačně zasáhnout kontinentální území Spojených států,“ uvedl Blinka.

Druhý problém vidí v miniaturizaci jaderné nálože a jejím umístění na samotnou balistickou střelu, tedy vytvoření jaderné hlavice, kdy ani tento proces se Severní Koreji dle něj nepodařilo dokončit. „Někteří komentátoři říkají, že se jim to již povedlo, jiní říkají, že ne. Spíše bych byl skeptický,“ pokračoval.

Tradiční totalitní „předváděčka“

V této souvislosti však přinesly zajímavou podívanou oslavy 105 let výročí od narození Kim Ir-sena - tedy severokorejský Den slunce. Ty už tradičně míří k upevnění loajality k totalitnímu režimu.

„Vnímám to v kontextu jiných totalitních režimů. Přijde mi to jako běžný způsob, jak se totalitní režim snaží projevit, ukázat sílu dovnitř ke svým občanům i navenek ke svým protivníkům. Známe to částečně i z Československa, i když samozřejmě ne v takovém rozměru. Na velká výročí to ale dělají i Rusko a Čína,“ poukázal Blinka.

I na sobotním monstrózním vojenském defilé předváděli Severokorejci rakety. A to podle všeho zcela nové. „Ano, jsou to, zdá se, nějaké nové typy raket, ale zatím všechny nebyly testovány a KLDR velice často tíhne k tomu, že ukazuje něco, co ještě není operačně schopné použití. Viděli jsme to i několik let zpátky, kdy ukazovali jen makety raket,“ pokračoval odborník.

KLDR slaví 105. výročí narození Kim Ir-sena KLDR slaví 105. výročí narození Kim Ir-sena | Reuters

Méně hladomorů než v 90. letech

V protikladu proti obří a nablýskané vojenské „parádě“ v KLDR však nadále zůstává situace mnoha běžných Severokorejců, kteří žijí v bídě.

Obecně se však situace v Severní Koreji přece jen o něco zlepšila, byť informací z nitra Kimovy říše není mnoho. „Určitě se zlepšila ve vizuálu, který se snaží KLDR ukazovat navenek - tím myslím konkrétně Pchjongjang, výstavbu nových ulic a budov a renovace starších,“ řekl Blesk.cz Blinka. Upozorňuje i na to, že se Kimovi skutečně podařilo nastartovat nějakým zůsobem ekonomiku - byť ve srovnání se dřívější stagnací.

Stále nejde o ekonomický zázrak. „Severokorejci ale už netrpí hladomorem, kterým trpěli v 90. letech. Podmínky se zlepšily, Kimova strategie je přitom současný rozvoj vojenské síly a ekonomiky,“ podotkl expert, který působí i na Masarykově univerzitě v Brně.

VIDEO: Na armádním koncertu v KLDR v minulosti odhalily fotky Kim Čong-una z dětství

Video  Odhalení fotografií Kim Čong-una z dětství na armádním koncertu v KLDR  - Reuters
Video se připravuje ...

Severokorejská ekonomika není podle něj už zdaleka vedena ryze socialistickým způsobem a pronikají do ní prvky privatizace a soukromého vlastnictví. Struktura je tu sice teoreticky vlastněná kolektivně, ale de facto ji vlastní několik málo jedinců, kteří z ní mají prospěch.

Sankce ze strany EU? Účinné jen do jisté míry

Co prospěch naopak nepřináší, jsou sankce, které vůči KLDR zpřísnila i Evropská unie. Naposledy se týkaly zákazů poskytovat investice do letectví, těžařství apod.

„Ano, je to účinné, ale jen do jisté míry. Kontakty, které EU i USA s partnery v KLDR mají, jsou přece jen v současné době již dost omezené. Manévrovací prostor pro nás jako pro ty, kdo sankce uvalují přímo na Severní Koreu, není až tak velký. Ale byl by větší, kdyby Čína začala vymáhat to, co bylo dohodnuto v RB OSN,“ dodal Blinka. 

Možností, jak proti KLDR zasáhnout na této úrovni, by tak podle něj bylo to, kdyby USA začaly sankcionovat spíše některé čínské subjekty, které se Severokorejci spolupracují a zavedly tak tzv. sekundární sankce vůči Číně.

Americký prezident Trump přitom nedávno jednal o situaci kolem KLDR i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Do Ruska pak zamířil ministr obrany Tillerson, který poukázal na další problém, když pronesl: „Americko-ruské vztahy jsou na nízké úrovni, doprovází je nedůvěřivost.“ Dojde po Sýrii i na „preventivní útok“ Američanů na KLDR?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 16. dubna 2017 10:51 )

To staré psychicky narušené dítě je schopen zničit planetu!!! Je to těžký úchylák na sex s mladičkými děvčaty které mu prý musí vodit.Nechal pozabít všechny příbuzné a generála když na přehlídce měl oči zavřené, že to bral jako urážku vůči státu že ho to prý nezajímá. Je to vyžrané ho.vado před kterým se třese svět,jelikož s blázny se nedá domluvit!!

diskutujici ( 16. dubna 2017 09:42 )

At tam nejdemokratictejsi stat na svete posle Rodmana, ten uz to s Kimem urovna

karelka ( 16. dubna 2017 09:36 )

Vymýšlení sankcí jak vidno nic nepřineslo a další už nejsou, zákazy, embarga a další zákazy.Proč třeba nevyřešit tento problém opačně, obchodovat s Koreou jako se sobě rovným a nechat je být, bez těch všelijakých provokací.....

bigvictim ( 16. dubna 2017 09:09 )

 Honzav Do diskuzí se nezapojuji, ale musím říct, že vy jste buď přírodní blb, nebo placený posluhovač. Ani jedno není pochvala a rozhodně to není pozvání do diskuze. Pokud si pamatuji výuku na ZŠ, tak nám bylo řečeno, že tyto atomové bomby byly svrženy jako pokus účinků a hlavně po podepsání smluv o konci války... Nikde jsem si nic nehledal, je to pouze z paměti, tak mě kdokoli opravte, rád si doplním vzdělání

moiaza ( 16. dubna 2017 08:35 )

To tlusté prase nic ničit nechce. Jen chce zločincům z USA oznámit, že z nich určitě v kalhotách nemá nadělano. USA haraší zbraněmi a myslí si, že si každý před nima sedne na pr.del. KLDR jim jasně dává najevo, že si na zadek nesedne.

Zobrazit celou diskusi