Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nejste bezpečná!“ Muslimku nepustili do letadla v hidžábu, jeptišky tam mohly

Autor: bk - 
15. dubna 2017
11:30

„Nedotýkejte se mě. Nejste pro nás bezpečná!“ To si vyslechla muslimka Aghnia Adzkia na letišti v Římě, když se chtěla vrátit do Londýna, kde už roky žije. Původem je ale z Indonésie. Žena na letištní kontrole po ní požadovala, aby si před vstupem do letadla sundala hidžáb, pod šátkem totiž prý může něco ukrývat. To, jakým způsobem s ní letištní personál jednal, považuje muslimka za neuctivé a diskriminační. Celý incident si natočila.

Aghnia Adzkia se chystala odletět domů do Londýna. Na letišti v Římě ji čekala bezpečnostní kontrola. Když tamní personál uviděl, že má na sobě hidžáb, požadoval bez ohledu na víru jeho sundání.

Žena to odmítala a od bezpečnostní pracovnice požadovala, aby jí ukázala právní dokument, podle kterého je vstup na palubu letadla v hidžábu zakázán. Dostala však nařízení jen v italštině a ani neměla čas si ho pořádně prostudovat.

Muslimka si celý incident natočila na mobilní telefon a zveřejnila ho na sociální síti. „Nejste pro nás bezpečná. Můžete něco skrývat ve vlasech,“ říká na nahrávce rezolutním tónem členka personálu. Požaduje, aby Aghnia šátek ihned sundala a nedotýkala se jí. Ta si však stále trvá na svém a klade odpor.

Podívejte se na video z letištní kontroly s muslimkou:

Video  Muslimku nechtěli pustit do letadla s hidžábem na hlavě. Natočila to.  - YouTube / Aghnia Adzkia
Video se připravuje ...

Chování letištní kontroly bylo podle ní značně diskriminační. Do letadla byly navíc bez problémů vpuštěny jeptišky v řeholnickém oděvu, který také zakrývá hlavu i celé tělo.

Kvůli dohadům let zmeškala, pak šátek sundala

Rozčarování z celé události sdělila Aghnia na Facebooku. Rovněž podrobně popsala, jak celá situace pokračovala dál. Poté, co svůj hidžáb odmítla sundat, odvedli ji bezpečnostní pracovníci do další místnosti, kde na ni podle jejích slov další zaměstnanec letiště křičel, aby byla zticha a udělala to, co po ní chtějí.

Anketa
Měla si podle vás muslimka na letišti sundat hidžáb bez ohledu na víru?
počet hlasujících: 1502
Anketa
Měla si podle vás muslimka na letišti sundat hidžáb bez ohledu na víru?
Ano.
100 %
Ne.
0 %
počet hlasujících: 1502

Kvůli dohadům svůj let zmeškala. Ještě ten den zamířila na jiné letiště, kde se už chtěla vyhnout problémům, a proto šátek raději ihned sundala.

Na nepříjemnou situaci na letišti Ciampino však jen tak nezapomene. „Je to otázka lidské důstojnosti. Z jakého důvodu mě nutili sundat hidžáb? Jsem muslimka. Žádný terorista!“ napsala Aghnia na Facebooku, aby se zeptala: „Kde jsou moje práva?“

Letiště diskriminaci odmítá

Jelikož muslimčim status sklidil velkou odezvu, nezbylo letišti v Římě nic jiného, než se k celé záležitosti vyjádřit. Jeho vedení stojí jasně na straně svých zaměstnanců, kteří prý jen jednali v souladu s bezpečnostními postupy, jenž jsou součástí evropských právních předpisů.

Ačkoliv Aghnia Adzkia tvrdí, že jí předpisy byly ukázány pouze v italském jazyce, mluvčí letiště Ciampio uvedl, že ženě byly předloženy i v angličtině. A to poté, co byla odvedena z prostoru bezpečtnostní kontroly. 

Letiště ve svém prohlášení rovněž uvedlo, že se jeho zaměstnanci rozhodně nedopustili žádného diskriminačního jednání. Prý jen jednali v zájmu bezpečnosti všech cestujících. 

iFender ( 27. srpna 2017 12:34 )

Jeptisky nenosi vybusniny oproti muslimskym zahalenym zenam ,alespon to ve svete nikdo nezaznamenal.Vidim je uz z dalky a jsem ve strehu jsem na pozoru.Jednou az bouchnou v evrope kamna tak to bude mela a poznaji,ze evropane nejsou takovy zbabelci jak si o nas mysli.

mesalina ( 15. července 2017 08:23 )

zná někdo jeptišku, která by ve jménu své víry zabíjela?

Nezadat ( 28. června 2017 20:55 )

Jeptišky život zachraňují a muslimky ho ničí a je fakt,že nálože ukrývají pod hidžábem,sice ne všechny,ale kdo by to riskoval.

nic-nez-pravda ( 12. června 2017 11:26 )

Arab a muslimáci musi chodit jedině pěšky!!!!!Žádná letadla,to je přece západní kultura tak šup arabská špíno,ven z letadla a v hábitu mužeš jit pěšourem a celou cestu se modlit ,ODPADE MUSLIMSKEJ!!!!

jetuslunicko ( 11. června 2017 22:00 )

VELMI DOBŘE si počínala, jen tak na ně !! Pořád si budou nárokovat svá práva, běda kdybychom se chovali my odlišně v jejich zemi, rovnou by nás ukamenovali.... s.l.i.má/ k...y je třeba včas ze svých zahrad vy.h.n.-at, než zamoří celou úrodu !!

Zobrazit celou diskusi