Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krysy, zima a úzkost. 15 žen popsalo živoření v řeckém uprchlickém táboře

Autor: ČTK, bk - 
15. dubna 2017
09:10

Patnáct obyvatelek uprchlického tábora Schisto nedaleko Atén sepsalo své zkušenosti, které vyjdou v příloze jednoho řeckého deníku pod názvem Stěhovaví ptáci. Mladé Afghánky v nich přibližují každodenní nástrahy táborového života: obavy z počasí, krys, pocity prázdnoty a méněcennosti.

Po podepsání dohody mezi Tureckem a EU na jaře roku 2016, která uprchlíkům uzavřela východní cestu do Evropy, zůstaly v řeckých uprchlických táborech tisíce osob. V přeplněných osadách čekají na uznání žádosti o azyl, nebo vyhoštění mimo území EU.

O katastrofálních životních podmínkách v těchto táborech informoval v únoru i web britského listu The Guardian. Jeden britský humanitární pracovník se zkušenostmi z táborů v Afghánistánu mu prý sdělil, že stav v Řecku je v porovnání se středoasijskou zemí ještě horší.

Foto: 

Projekt nevládní organizace Síť pro práva dětí nyní ukazuje situaci z pohledu patnácti afghánských dívek žijících v táboře Schisto jen několik kilometrů od centra Atén. Sbírka příběhů vyjde v řečtině, angličtině a farsí.

„Jsme osoby nižší kategorie

Studentka Mahdí Husajníová popisuje, že s nejistotou a diskriminací se potýkala již jako uprchlice v Íránu, avšak od Evropy čekala lepší přijetí. Zklamalo ji, že EU nezařadila Afghánce do programu přerozdělování migrantů. „Snili jsme o zemi bez diskriminace, ale zjistili jsme, že i v Evropě jsme osobami nižší kategorie,“ líčí Husajníová.

„Před příchodem do tábora jsem milovala déšť,“ napsala sedmnáctiletá Madina Zafáríová a vzpomíná na zimu strávenou pod stanem, napospas rozmarům počasí. „Nevládní organizace a táborový personál se snaží pomáhat, ale mnohdy je to marné a věci to jen zhorší,“ píše.

Reportér Blesku před rokem navštívil uprchlický tábor Idomeni. Podívejte se, jak to na místě vypadalo.

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství.  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Třináctiletá Fátima Sentagatová a sedmnáctiletá Zohra Jasímíová mají společný strach z krys, které musí „odhánět den co den“. Také hovoří o zmatku, který mezi dětmi v táboře panuje, a o bolestivém odloučení, které narušuje mnohé rodiny. Snaží se integrovat do společnosti, naučit se evropské jazyky a pracují na studijních projektech, ale „život jim připadá prázdný, zbavený jakékoli hodnoty“.

europa ( 17. dubna 2017 07:16 )

Co si ty špíny stěžujou? Měly zůstat doma!!! Kdopak jim asi vnuknul myšlenku, že se tady budou mít jako prasata v žitě? To by se jim líbilo, aby je někdo zadarmo živil, a oni nám tu budou dělat zle a rozmnožovat se jako potkani, až nás Evropany jednou docela zničí. Ať táhnou, odkud přišli, všichni!!! Jinak bude konec evropské kultury i Evropy samotné.

montevideo ( 15. dubna 2017 15:19 )

Hlavně nic nedělat a mít ruce pořád natažené. To by jim šlo.

montevideo ( 15. dubna 2017 14:52 )

Ano, pořád sem lezou a lezou.

montevideo ( 15. dubna 2017 14:29 )

On je snad do toho Řecka někdo zval?

agfor ( 15. dubna 2017 14:13 )

Zatím nevím, proč brát a živit migranty - hlavně z Itálie, když si je tam dovážejí od břehů Afriky.

Zobrazit celou diskusi