Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Matka všech bomb“ zabila v Afghánistánu 90 islamistů, tvrdí nová bilance

Autor: ČTK, vei - 
15. dubna 2017
08:35

Nejméně 90 mrtvých bojovníků Islámského státu. Taková je nová bilance po čtvrtečním útoku amerických vojáků na jeskynní komplex na východě Afghánistánu. USA při tomto úderu poprvé použily svou nejsilnější nejadernou bombu GBU-43 se zhruba 11 tunami výbušniny. Výbuch obří bomby zcela zničil tři tunely, ve kterých byli bojovníci IS ukrytí, informovala v sobotu s odvoláním na afghánské zdroje agentura AFP.

Čtvrteční letecký úder byl pro americkou armádu úspěšnější, než se původně zdálo. První bilance mluvila o usmrcení 36 radikálů z hnutí Islámský stát.

„Žádný civilista zraněn nebyl, zničena byla pouze základna, odkud ISIS v provincii podniká útoky,“ uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany. Reuters poznamenal, že informace o tom, že nálet se obešel bez civilních obětí, nebylo zatím možné nezávisle ověřit.

Američané zveřejnili z útoku video: 

Video  Matka všech bomb vyplenila základnu ISIS.  - Reuters a Hudební banka - Preparing for Battle
Video se připravuje ...

Americké letectvo ve čtvrtek svrhlo na jeskynní systém v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem pumu GBU-43, které se říká matka všech bomb. Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států a až do čtvrtka nebyla nikdy v boji použita.

USA v poslední době však čelí velké kritice kvůli svým vojenským strategiím. Za nedávný chemický útok v Sýrii žádaly Spojené státy odvetu. Tou bylo bombardování.

Ministr obrany ČR Martin Stropnický zásahu v Sýrii rozumí: 

sosacek ( 15. dubna 2017 10:10 )

"Matka všech bomb" - 100/200 milionů dolarů? A to je jenom mírný odhad. Tak 1 až 2 miliony dolarů za utěrku na palici a kalašnikov - taky dobrý. Asi už docházela doba použitelnosti. Nehledě,že okamžitě vrazí kalašnikov dalšímu 15ti letému hrdinnému bojovníkovi a jsou tam kde byli předtím..

fotrpjotr ( 15. dubna 2017 09:56 )

„Matka všech bomb“ zabila v Afghánistánu 90 islamistů"včetně civilistů,kteří bylo za islámisty označeny.

Zobrazit celou diskusi