Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mamutí kly jdou „na dračku“. Tunový náklad z Ruska zadrželi celníci v Číně

Autor: pet, ČTK - 
14. dubna 2017
09:40

Více než tunu klů mamutů, kteří vyhynuli před tisíci lety, zabavili čínští celníci. Jak informoval zpravodajský web BBC News, mamutí náklad do Číny přijel z Ruska. Největší z kusů zabavené mamutí slonoviny byl dlouhý víc než 1,6 metru. Obchod s mamutími kly sice mezinárodní právo nezakazuje, ale podle čínských celníků nebyl náklad deklarován.

Zabavená dodávka je součástí obchodu s kly z koster mamutů nalezených v sibiřské tundře, který vzkvétá mezi Ruskem a Čínou. Následky globálního oteplování se postaraly o to, že je snazší dostat se ke klům, které byly uvězněné v trvalém ledu po tisíce let. Odhaduje se, že v permafrostu arktické tundry zůstává uvězněno asi deset milionů těl mamutů.

Někteří experti na mamuty navrhují, že by obchod s kly těchto vyhynulých tlustokožců měl být zakázán stejně jako obchod se slonovinou. Podle jejich názoru jsou kly mamutů často prodávány jako sloní kly, a tudíž přiživují poptávku po slonovině.

Jiní odborníci ale varují, že zákaz jen povzbudí touhu po mamutích klech a přitáhne pozornost organizovaných zločineckých skupin.

Většina mamutů srstnatých na světě vyhynula zhruba před 10 a půl tisíci lety. Vědci věří, že v tom hrál roli pravěký lov a změny životního prostředí.

Kde se ale mamutí kly cení, jsou muzea. Ten největší vycpaný mamut přicestoval i do Národního muzea v Praze. Podívejte se, jak ho lidé uvítali.

Video: Vítání mamuta u Slováckého muzea v Uherském Hradišti

Video  Vítání mamuta u muzea  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi