Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim Čong-un může útočit sarinem, má připravené rakety, varuje Japonsko

13. dubna 2017
17:55

Japonský premiér Šinzó Abe dnes varoval před možností severokorejského chemického útoku na Japonsko. Na zasedání bezpečnostního výboru japonského parlamentu řekl, že komunistický režim pravděpodobně disponuje střelami, které by mohly nést hlavice s plynem sarin. Učinil tak v době, kdy v severovýchodní Asii roste napětí kvůli nové jaderné zkoušce, kterou údajně plánuje Severní Korea.

Je možné, že KLDR je již nyní schopna odpálit rakety s nákladem sarinu,“ citovala Abeho agentura AP. Premiér tak reagoval na otázku ohledně připravenosti Japonska tváří v tvář rostoucímu napětí v regionu. Podle dokumentů jihokorejského rezortu obrany má Severní Korea až 5000 tun chemických zbraní. Komunistický stát podobná tvrzení nikdy nepotvrdil.

Jak vypadají raketové testy KLDR? Podívejte se na propagandistické video:
Video  Raketové testy KLDR  - reuters
Video se připravuje ...

Účinky nervově paralytického plynu sarin pocítilo Japonsko v roce 1995, když jej v tokijském metru vypustili členové sekty Óm šinrikjó. Žhavým tématem se pak tato chemická zbraň stala minulý týden po incidentu v syrském Chán Šajchúnu, kde je sarin spojován se smrtí desítek civilistů. Šinzó Abe v této souvislosti hovořil o potřebě zvyšovat tlak na KLDR.

Nervozitu kolem Pchjongjangu minulý týden posílil například další severokorejský test balistické rakety středního doletu. Dnes ráno se objevila zpráva o chystaném podzemním jaderném testu v KLDR. Američtí experti z vojenských laboratoří v Los Alamos se na základě satelitních snímků domnívají, že Severokorejci by mohli pokusně odpálit nálož o síle až 282 kilotun, tedy bezmála dvacetinásobně silnější, než byla bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu.

VIDEO: Po útoku jedem zemřel i bratr Kim Čong-una, podívejte se na rekonstrukci
Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Šlo by také o zdaleka nejničivější nálož oproti pěti zkouškám, které KLDR od roku 2006 provedla. Všechny se konaly ve dnech významných režimních výročí; tento víkend bude Severní Korea slavit 105. výročí narození svého prvního prezidenta Kim Ir-sena. Deník The New York Times však zároveň napsal, že severokorejské záměry lze jen velmi těžko předvídat.

Již minulý víkend vyslaly Spojené státy ke Korejskému poloostrovu flotilu s letadlovou lodí Carl Vinson, která má odradit KLDR od dalších zbrojních testů. Vedení komunistické země v úterý pohrozilo, že na silové projevy USA v oblasti odpoví jaderným útokem.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA vyřeší severokorejský problém, a to s případnou čínskou pomocí, nebo bez ní. Ve středu o vývoji hovořil po telefonu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který podle čínských médií zdůrazňoval potřebu mírového řešení napjaté situace. Tomu by mohl pomoci například zákaz dovozu severokorejského uhlí, který Čína, jinak tradiční severokorejský spojenec, přijala na konci února po další balistické zkoušce KLDR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi