Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Asad o děsivé smrti dětí: USA jsou jedna ruka s teroristy, útok je vymyšlený

Autor: nka, ČTK - 
13. dubna 2017
15:36

Útok chemickými zbraněmi na město Chán Šajchún byl účelovou konstrukcí, která měla za účel ospravedlnit americký vojenský úder na Sýrii. V rozhovoru pro agenturu AFP to řekl syrský prezident Bašár Asad.

„Určitě, pro nás to je stoprocentně účelová konstrukce…. Máme dojem, že Západ, hlavně Spojené státy, je jedna ruka s teroristy. Celý ten příběh si vymysleli, aby měli záminku k útoku,“ řekl Asad.

Video: Jak to vypadalo po chemickém útoku na Chán Šajchún? Varujeme, záběry jsou drastické.
Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Prezident také zdůraznil, že jeho země se chemických zbraní vzdala již před několika lety. „I kdybychom je měli, tak je nepoužijeme,“ řekl Asad.

Dodal, že povolí pouze nestranné vyšetřování útoku. „Vyšetřování můžeme povolit pouze, pokud bude nestranné. Až se ujistíme, že v delegaci budou zástupci nezaujatých zemí, kteří ho nezneužijí k dosažení politických cílů,“ uvedl.

Upřesnil, že raketový útok Spojených států palebnou sílu syrské armády neomezil. Poté kritizoval americký přístup k hledání řešení syrské občanské války. Postup USA není podle Asada seriózní.

Sýrie: Američané otrávili stovky lidí

Syrská armáda dnes oznámila, že letadla mezinárodní koalice vedené Spojenými státy svrhla bomby na sklad chemických zbraní Islámského státu. V důsledku otravy jedovatými látkami podle ní zahynuly stovky lidí.

K náletu podle ní došlo ve středu večer ve východosyrské provincii Deir al-Zor. Představitelé západní koalice to ale odmítají.  Mluvčí koalice Američan John Dorrian to ale popřel s tím, že její letadla v této oblasti žádný nálet nepodnikla. Není to pravda,  napsal na Twitteru s tím, že syrský režim záměrně šíří dezinformace.

marais ( 13. dubna 2017 20:29 )

A Rusové v osvobozeném Aleppu zasadili 5000 olivovníků....

prycsnima ( 13. dubna 2017 16:48 )

 Ksindl ve vlastní zemi se mezi sebou vyvražďuje.Obehnat to drátem a zaminovat.Až tam nikdo nezbude,tak bude konečně pokoj.

Deneček ( 13. dubna 2017 16:14 )

Asad má pravdu,jen někteří pomatenci věří,že za to může Asad.

Zobrazit celou diskusi