Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim chystá velký jaderný test, tvrdí experti z USA. Možná už na Velikonoce

Autor: ČTK, base - 
13. dubna 2017
11:30

Severní Korea by mohla už brzy provést další podzemní jaderný test, možná nejsilnější ze všech, které dosud uskutečnila. Napsal to ve středu americký list The New York Times s odvoláním na satelitní snímky, které analyzovali američtí experti z vojenských laboratoří v Los Alamos.

Fotografie podle amerického listu dokládají zvýšenou aktivitu u hory Mantap, tedy v areálu, kde Pchjongjang jaderné testy provádí. V lokalitě vzdálené asi 350 kilometrů severovýchodně od hlavního města provádí režim dlouhodobě rozsáhlé výkopové práce při hloubení podzemních tunelů, které ale v poslední době ustaly. Podle expertů by to mohlo signalizovat, že se připravuje nový test. Dokládá ho i intenzivní odčerpávání podzemní vody z místa předpokládané zkoušky.

Studiem snímků bylo zjištěno, že KLDR může pokusně odpálit nálož o síle až 282 kilotun, tedy zhruba dvacetinásobně silnější, než byla bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu. Síla všech pěti dosavadních severokorejských testů byla nižší, s hirošimskou pumou by se dala zhruba srovnat. Nikdo ale přesně neví, jaké jsou severokorejské záměry, napsal The New York Times.

Test na sobotní narozeniny Kim Ir-sena?

Jaderné zkoušky většinou Pchjongjang provádí při příležitosti režimních výročí. Nová zkouška by se podle amerického deníku mohla uskutečnit už brzy – v sobotu totiž země oslaví narozeniny zakladatele dynastie Kimů, prvního severokorejského prezidenta Kim Ir-sena.

Spojené státy a jejich spojenci Jižní Korea a Japonsko sledují severokorejské provokace s rostoucím znepokojením. Vedení amerického námořnictva minulý víkend vyslalo ke korejským břehům letadlovou loď Carl Vinson doprovázenou dalšími údernými plavidly, která mají podle vojenských expertů odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od nových zbrojních testů. K jihokorejským břehům loď dorazí až po sobotních oslavách 105. výročí narození Kim Ir-sena.

VIDEO: Jak probíhá výcvik severokorejské armády?

Video  Výcvik severokorejské armády  - YouTube/stimmekoreas
Video se připravuje ...

prycsnima ( 13. dubna 2017 13:19 )

 Jediné dobré v KLDR je to,že tam nemají ten ksindl co se táhne sem do Evropy. Proč asi?

Velemak ( 13. dubna 2017 12:06 )

I kdyby měli SS - váleční zločinci pravdu, tak co má být?? Třeba si SS teroristé útok na Koreu rozmyslí!!!! Když nemá nějaký stát zbraně hromadného ničení, SS - váleční zločinci onen stát PŘEPADNOU, obyvatelstvo POVRAŽDÍ a přírodní bohatství UKRADNOU!!!

Zobrazit celou diskusi