Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena zemřela v 18 letech. Syndrom předčasného stárnutí z ní vysál život

Autor: ČTK, base - 
13. dubna 2017
11:00

V Jihoafrické republice zemřela v 18 letech žena, které byl jako vůbec první černošce v JAR diagnostikován syndrom předčasného stárnutí. Lékaři jí původně nedávali naději, že se dožije 14 let.

Ontlametse Phalatseová byla v JAR velmi známá. Přezdívalo se jí tam První dáma, protože byla první pacientkou s progerií. Slavná se stala díky dokumentárnímu filmu, který byl natočen o jejím životě. A svého věhlasu využila k povzbuzování lidí k aktivnímu životu.

Lidé s ní slavili milníky jejího života, například 16. narozeniny, účast na maturitním plese a nakonec i osmnáctiny. Tehdy se k oslavě přidal i prezident Jacob Zuma. Zuma se nyní připojil k těm, kdo projevili soustrast rodině a Phalatseovou v ní označil za mimořádné dítě Jihoafrické republiky.

Progerie, neboli syndrom předčasného stárnutí, se u dětí může projevit už v 18. měsíci života. Nemocní se dožívají maximálně 20 let, v průměru jenom 13 až 15 roků. Symptomem je urychlený rozvoj stařeckého vzhledu, takže nemocní mohou vypadat i jako osmdesátileté osoby.

Rozvíjejí se u nich choroby typické pro stáří, plešatí, zastavuje se růst. Nejčastějšími příčinami úmrtí jsou mrtvice nebo infarkt. Nemoc postihuje jednu ze čtyř milionů osob. Zatím není znám žádný lék, který by toto onemocnění zastavil nebo alespoň zpomalil.

Jihoafrická republika je známá také lovem lvů. Podívejte se na video:

Video  Z lovců se stala štvaná zvěř.  - Youtube/Jayden Tanner
Video se připravuje ...

andorea ( 13. dubna 2017 11:25 )

Hrozná nemoc... . Jinak k tomu videu se lvem - měl za mrtvého kámoše ty dva hajzly s puškou sežrat !

Zobrazit celou diskusi