Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejdražší velikonoční klenot světa? Fabergého vejce

Autor: aba - 
16. dubna 2017
06:21

Série ozdobných cenností ve tvaru velikonočních vajec z dílny klenotníka Carla Petera Fabergého jsou nejdražšími velikonočními klenoty světa. Byly vytvořené pro ruskou carskou rodinu a zdobí galerie i soukromé sbírky po celém světě.

Fabergého vejce jsou dodnes symbolem nádhery klenotnické práce a bohatství předrevolučního carského Ruska. Klenotník Fabergé jich odhadem vyrobil kolem sedmdesáti a z toho padesát dva bylo zhotoveno na zakázku carské rodiny a jsou označována jako carská velikonoční vejce.

Jedná se o vejce bohatě zdobená zlatem a drahými kameny, která jsou otvírací a skrývají uvnitř překvapení. První takové vejce nechal vyrobit roku 1885 car Alexandr III. jako dar pro svoji ženu k výročí jejich zásnub a až do konce života dával své manželce jedno další vejce každý rok k Velikonocům. V této tradici pokračoval i jeho syn Mikuláš II. a každý rok na Velikonoce obdarovával svou matku i svoji manželku. Tato rodinná tradice trvala až do roku 1917, kdy došlo k revoluci a vyvraždění carské rodiny.

Poté byla většina vajec z Ruska odvezena a některé prodány na Stalinův příkaz, aby obohatil státní kasu. Dodnes je historikům umění známo umístění čtyřiceti tří vajec, některá jsou v moskevské klenotnici či v soukromých sbírkách, ale například tři vejce vlastní i britská královská rodina. Pro svoji historickou, uměleckou i faktickou hodnotu patří tato vejce dodnes k nejvzácnějším klenotům na světě. 

Na záběry z posledního zpřístupnění českých korunovačních klenotů se podívejte ve videu:

Video  obdivování klenotů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Alwa ( 21. srpna 2017 13:17 )

 Vsak to take umeni neni tvoreno a vyrabeno, aby jej chapal kazdy. To dokazuje, ze je velmi vzdaleno Vasim mentalnim schopnostem. ;)

Zobrazit celou diskusi