Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Výbuch autobusu Dortmundu: Podle policie šlo o teror, jeden islamista byl zadržen

Autor: val, všm, ČTK, nka - 
12. dubna 2017
14:30

Exploze otřásla v úterý večer okolím Dortmundu. Tři výbuchy zasáhly autobus s fotbalisty tamní Borussie, kteří byli právě na cestě na zápas Ligy mistrů proti AS Monako. Střepy z rozbitého okna zranily na ruce hráče Marca Bartru. Zraněn byl také strážník – utrpěl akustické trauma a šok. Státní zastupitelství vyšetřuje případ jako teroristický útok a šetří možné islamistické pozadí činu. Policisté již zadrželi jednoho podezřelého z islamistického prostředí.

Výbuch poničil týmový autobus na dvou místech krátce po odjezdu z hotelu, zhruba deset kilometrů od stadionu vestfálského klubu. Při explozi se vysypalo několik oken.

Autobus Borussie Dortmund po výbuších Autobus Borussie Dortmund po výbuších | Reuters/Kai Pfaffenbach Livepic

Zraněn byl španělský obránce Marc Bartra, informoval tým. Kvůli střepům v zápěstí a zlomenině se musel podrobit operaci. Ostatní hráči jsou v pořádku.  

Výbušniny v křoví

Podle policie byly výbušniny ukryté v křoví u silnice. „Motiv zatím zůstává nejasný,“ řekla policejní mluvčí  Frauke Köhlerová během dnešní tiskové konference s tím, že podrobnosti o výbušnině zatím sdělovat nebude. Upřesnila ale, že bomby obsahovaly kovové součástky a měly dosah do vzdálenosti 100 metrů.

„Jedna z kovových součástek se v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu. Můžeme proto hovořit o štěstí, že se nestalo něco horšího,“ míní Köhlerová. 

Již dříve policie uvedla, že zařízení bylo odpáleno mobilem.

Vyšetřovatelé během noci také identifikovali dva podezřelé z islamistického prostředí a prohledali jejich byty. Jeden člověk byl zadržen.

V blízkosti místa činu se našel také dopis. Státní zástupkyně Sandra Lücke jeho obsah příliš neupřesnila, uvedla jen, že v něm někdo převzal za čin zodpovědnost. Policie psaní „intenzivně prověřuje“.

Útok ve jménu Alláha?

Podle informací německého deníku Welt ale obsah dopisu odkazuje na islamistické pozadí útoku, psaní údajně začíná slovy „Ve jménu Alláha“.

Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, a o zapojení Německa do boje proti takzvanému Islámskému státu. Proto, stojí dále v textu, jsou nyní sportovci a další prominenti v Německu na „listině smrti Islámského státu“.

Vyšetřovatelé pokračují v analýze listu a na závěrečné hodnocení je podle nich ještě brzy. Ve hře je i možnost, že se skutečný pachatel snaží vyšetřovatele zmást. Podobný způsob přiznání se k činu je totiž u islamistů nezvyklý.

Mezitím se podle agentury DPA objevilo další psaní, které se od úterního večera šíří internetem. Kdosi v něm napadá politiku fotbalového Dortmundu, který prý nedostatečně tvrdě postupuje proti rasistům, nacistům a pravicovým populistům. Autobus byl podle tohoto dopisu napaden jako symbol politiky fotbalového týmu. Podle Köhlerové ale tento dopis působí nedůvěryhodně.

Na místě vše vyšetřovali policisté:

Šéf dortmundské policie Gregor Lange již na noční tiskové konferenci řekl, že v této fázi nejsou známy důvody, které k činu vedly. Policie ale vychází z toho, že se jednalo o cílený útok na dortmundský fotbalový klub.

„Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát,“ uvedl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky. 

Fotogalerie Autobus Dortmundu poškodily exploze, 27 fotografií

Brankář Roman Bürki, který seděl na sedadle za Bartrou, popsal, že španělský fotbalista má ruku pořezanou od střepů. „Po té ráně jsme se všichni schoulili, kdo mohl, tak si lehl na zem. Nevěděli jsme, jestli ještě něco přijde. Policie byla rychle na místě a zabezpečila ho. Všichni jsme v šoku, na fotbal v té chvíli nikdo ani nepomyslel,“ citoval švýcarského gólmana deník Blick.

Fanoušci nabízejí nocleh

Klub i policisté ještě večer vyvrátili, že by hrozilo nebezpečí na stadionu. Policie později informovala, že odchod fanoušků ze stadionu proběhl bez problémů. Na liduprázdném stadionu si potom od 21:30 ještě zatrénovali fotbalisté Monaka.

K výbuchu došlo asi dvě hodiny před zahájením utkání, které bylo naplánováno na 20:45. Večerní zápas byl ale přeložen na středu. Fanoušci Monaka i přesto reagovali spontánním skandováním „Dortmund, Dortmund!“. Fandové Dortmundu jim za to na sociálních sítích nabízejí přespání do následujícího dne. 

 

 

karlos2611 ( 12. dubna 2017 17:27 )

Agnes zase vymyslí nějakou svoji teorii jen aby ochránila ty přivandrovalce. Třeba, že to byla jen zábavní pyrotechnika fanoušků druhého týmu Poldovou podepíšou mlčenlivost a život jde dál

santikxauz ( 12. dubna 2017 16:51 )

Nyní se začnou tajné služby předhánět,která o něm víc věděla,že byl v hledáčku nebezpečných osob,ale všichni čekali,až něco bouchne.

gabreta ( 12. dubna 2017 16:51 )

Přesně definovaná Evropa: https://gloria.tv/video/prd2Q6M7yB8J39QEjpth3efWb

marlen52 ( 12. dubna 2017 16:32 )

všichni co sem přišli poslat zpátky rozhodně by nás letenky přišly levněji než jim tady cpát nehorázné peníze a oni nám za to vraždí lidi dobré poděkování

sores ( 12. dubna 2017 14:40 )

Jen ať černý zabíjí bílé, bílá rasa si je zve do Evropy a ještě jim dává prachy a bydlení za nicnedělání. Flákají se po ulici a utrácí Kč daňových poplatníků. Za vše si může jen a jen bílá rasa politiků.

Zobrazit celou diskusi