Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ropný gigant Shell jednal s odsouzeným za praní peněz. Poprvé to přiznal

Autor: ČTK, deb - 
11. dubna 2017
14:55

Britská ropná společnost Shell poprvé přiznala, že v Nigérii jednala s člověkem odsouzeným za praní špinavých peněz, když si vyjednávala přístup k rozsáhlému ropnému poli. Informoval o tom v úterý zpravodajský server BBC. Peníze podle něj skončily u tehdejšího prezidenta Nigérie a členů jeho vlády.

Britská firma zaplatila spolu s italskou ENI v roce 2011 nigerijské vládě 1,3 miliardy dolarů (32,8 miliardy Kč) za přístup k těžbě na lukrativním nalezišti OPL 245 v deltě řeky Niger. Podle vyšetřovatelů získala 1,1 miliardy z uvedené částky od vlády firma Malabu, kterou vedl Dan Etete. Ten byl v jiné kauze odsouzen za praní špinavých peněz.

Z dokumentů, které má k dispozici italská prokuratura, vyplývá, že 466 milionů dolarů (11,6 miliardy) se vypralo ve směnárně. Nakonec je získal tehdejší prezident Goodluck Jonathan a členové jeho vlády.

Shell dosud tvrdil, že peníze zaplatil nigerijské vládě a o vazbách mezi zprostředkovatelem Etetem, firmou Malabu a vládou nevěděl. Nyní ale pod tíhou zveřejněných e-mailů firma přiznala, že s Etetem jednala a věděla také, jaká je jeho role. Podle mluvčího firmy se ale domnívala, že jde o legální činnost dohodnutou s nigerijskou vládou.

Podle mluvčího bývalého prezidenta nebyla proti Goodluck Jonathanovi vznesena ohledně této transakce žádná obvinění. Zprávu BBC mluvčí označil za výmysl. BBC stále čeká na vyjádření Eteteho, který už ale v minulosti popřel, že se dopouštěl nezákonností.

V době, kdy Shell domlouval přístup ke zmíněnému poli, odložilo americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřování firmy v kauze, která spadala pod zákon o podplácení v zahraničí. Podle dohody měla firma posílit interní kontroly a řídit se přísnými americkými antikorupčními zákony.

Delta řeky Niger je jedním z nejbohatších nalezišť ropy na světě. Region ale zůstává mimořádně chudý a lidé se tam živí rybolovem či zemědělstvím. Shell v Nigérii působí zhruba 60 let.

VIDEO: Podívejte se na tankový terminál v Terstu, odkud teče ropa až do Česka

Video  Tankerový terminál v Terstu, odkud teče ropa až do Česka.  - Jan Stuchlík Kamera: Luděk Šipla
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi