Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poprava uťala loni život 1032 lidí. V Číně jich byly možná další tisíce

Trest smrti dostalo loni přes tisíc lidí po celém světě. Čína ale statistiky nezveřejňuje. Odhadem je v nejlidnatější zemi světa popraveno několik tisíc lidí každý rok.
Trest smrti dostalo loni přes tisíc lidí po celém světě. Čína ale statistiky nezveřejňuje. Odhadem je v nejlidnatější zemi světa popraveno několik tisíc lidí každý rok.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
11. dubna 2017
07:45

Počet poprav ve světě loni klesl proti roku 2015 o více než třetinu. Vyplývá to z výroční zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), podle níž bylo tradičně nejvíce trestů smrti vykonáno v Číně. Zpráva upozorňuje i na pokles počtu poprav ve Spojených státech, který byl nejnižší od roku 1991.

Podle statistik AI byl v roce 2016 z rozhodnutí státních orgánů ukončen popravou život 1032 lidí v celkem 23 zemích světa. To je pokles o 37 procent proti 1634 předloňským popravám.

Nejvíce trestů smrti bylo vykonáno v Číně, která však do celkového součtu nebyla zahrnuta, neboť statistiky o této praktice utajuje. AI odhaduje, že v nejlidnatější zemi světa zemřelo při popravách několik tisíc lidí.

„Čínská vláda uznala, že v otevřenosti a v transparentnosti soudnictví zaostává, ale i nadále stále vědomě zatajuje pravdu o skutečném rozsahu poprav. Je nejvyšší čas, aby Čína pozvedla závoj tohoto tajemství a vyšla ven s pravdou týkající se systému trestu smrti,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální tajemník organizace Salil Shetty.

Ve velkém popravuje Írán, Irák i Saúdská Arábie

Další čtyři země žebříčku – Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán – se dělí o 87 procent z oficiálně uvedeného celkového počtu 1032 poprav. Jednoznačně nejvíce jich vykonal íránský teokratický režim, kde loni při popravách zemřelo 567 lidí, což je znatelný pokles proti 977 z předloňska. Jejich počet výrazně klesl i v Pákistánu, kde jich bylo 87 místo předloňských 326.

Spojené státy poprvé od roku 2006 nejsou v první pětce nelichotivého pořadí, když klesly na sedmé místo za Egypt. Dvě desítky poprav jsou pro USA nejméně za 25 let. Ještě zásadněji navíc klesl i počet rozsudků smrti, kterých loni v USA padlo 32, což je nejméně od roku 1973. Podle AI jde o doklad faktu, že se justice začíná k absolutnímu trestu obracet zády. V celách smrti v zemi však stále na výkon trestu čeká 2832 lidí.

„Pět izolovaných států, které stále vykonávají popravy, je mimo současný vývoj. Nejenom že jdou proti národnímu trendu, ale dokonce i proti regionálnímu,“ připomněl Shetty. Loni se popravy uskutečnily pouze na území Texasu, Georgie, Alabamy, Missouri a Floridy, z nichž zvláště první dva nejeví známky ústupu od trestu smrti.

Nárůst poprav na jihovýchodě Asie

Zpráva upozorňuje i na výrazný nárůst poprav v některých zemích jihovýchodní Asie. Jde o Vietnam či Malajsii, kde popravy oficiálně podléhají podobnému utajení jako v Číně. Zpráva cituje informace vietnamských médií, podle nichž bylo v zemi za tři roky do poloviny roku 2016 popraveno 429 lidí. Více trestů smrti za stejnou dobu vykonaly jen Čína a Írán.

V Malajsii bylo zase na nátlak parlamentu loni zveřejněno, že v celách smrti čeká více než tisícovka lidí.

Mezi evropskými zeměmi provádí popravy jako jediné Bělorusko, kde byl vykonán trest smrti u čtyř odsouzenců.

panda82 ( 11. dubna 2017 08:31 )

Co může vyjít z TOP09, nepodložené výplody mozků, mohou nás dostat do konfliktů s tím jedna pan povídala, konkrétní důkazy

europa ( 11. dubna 2017 08:19 )

Někteří "lidé" si prostě nic jiného než popravu nezaslouží. V zájmu ochrany spoluobčanů. Jsem pro obnovení trestu smrti v ČR. Není to v podstatě trest jako takový, tím je vězení. Ale stát má povinnost chránit svoje občany před zrůdami. To platí i pro "psychouše", z léčebny můžou přece utéct a...

Zobrazit celou diskusi