Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Peking rozdává miliony za informace o zahraničních špionech

Peking rozdává miliony za informace o zahraničních špionech.
Peking rozdává miliony za informace o zahraničních špionech.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2017
06:52

Pekingské úřady nabízí obyvatelům čínského hlavního města finanční odměnu ve výši až 500 000 jüanů (1,8 milionu korun) za informace o zahraničních špionech. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Pekingské úřady tvrdí, že nové opatření má pomoci „v boji proti zlu a špionáži“. V Číně byla loni zahájena kampaň, jejíž cílem bylo Číňanky varovat před zamilováním se do zahraničních špionů.

O špionech mohou Číňané příslušné úřady od loňského roku informovat i prostřednictvím speciální telefonní linky. Přesná výše odměny se prý odvíjí od užitečnosti poskytnuté informace.

Čínské úřady tvrdí, že Peking ze všech čínských měst zahraniční špiony přitahuje nejvíce, jelikož tam sídlí vláda a je rovněž centrem inovací. Zahraniční špioni se podle čínských úřadů pokouší „společnost infiltrovat, rozdělit, zničit, rozkrást a usilují o převrat“.

Zatím podle BBC není jasné, zda nový systém odměn mnoho Číňanů přiměje zastavovat cizince a zkoumat, jestli jejich fotoaparáty nejsou špionážní zařízení. Je ale pravděpodobné, že nové opatření mezi řadou obyvatel Pekingu vzbudí pocit ohrožení, uzavírá BBC.

Mimo jiné i o Číně promluvil v naší redakci i ministr financí Andrej Babiš.

Video  Babiš o Číně a Rusku  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi