Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zpomalovací pruhy otravují vzduch, zjistili Britové. Nahradí je polštáři?

Autor: nka - 
11. dubna 2017
11:30

Britové zvažují odstranění zpomalovacích prahů z ulic, retardéry podle nich totiž výrazně zvyšují množství zplodin. Napsal to web britského deníku Telegraph. Uvedl také, že ve hře je uvalení daně na majitele vozů se staršími dieselovými motory.

Britské výzkumy ukazují, že jízda stylem brzda-plyn téměř zdvojnásobuje objem škodlivých zplodin, které vůz vydá.

Proti zplodinám v ovzduší bojují i další země. Takhle se proti smogu demonstrovalo v Praze:

Britové proto uvažují o odstranění zpomalovacích prahů nebo o jejich záměně za zpomalovací polštáře. Ty nejsou tak strmé a netvoří souvislý práh přes celou šířku vozovky, takže na rozdíl od retardérů řidič při přejezdu jen lehce zpomalí.

Současně s tím budou zaváděna i další opatření, která by měla zvýšit plynulost dopravy. Jedná se například o zlepšení funkce semaforů tak, aby řidiči častěji dojížděli ke křižovatce na zelenou, pokud pojedou předepsanou rychlostí.

„Jedová daň“ na staré dieselové vozy?

Chystají se také kroky, které mají majitele starších aut s naftovými motory přimět k výměně za novější vůz. Podle webu je ve hře zavedení takzvané „jedové daně“, která by řidiče starších vozů v některých obydlených oblastech přinutila platit až 20 liber (620 Kč) denně. To ale naráží na odpor několika milionů lidí, kteří si od roku 2001 auta s dieselovým motorem pořídili na popud tehdejší vlády.

Poté se ale ukázalo, že naftové motory produkují čtyřikrát více oxidu dusičitého a 22krát více prachových částic než benzinová zařízení, a politici uznali, že pobízení ke koupi dieselů bylo velkou chybou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi