Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vrátíme vám to, hrozí Asadovi věrní Trumpovi. Ten poslal lodě ke KLDR

Autor: nka, ČTK - 
9. dubna 2017
17:00

Skupinu bojových plavidel včetně letadlové lodi vyslalo ke korejským břehům americké námořnictvo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Akce podle analytiků ukazuje rostoucí znepokojení Trumpovy administrativy nad severokorejským jaderným programem. Klid není ani v Sýrii, kam Trump rozkázal uhodit před pár dny kvůli chemickému útoku. Asadovi lidé Trumpovi vzkázali, že na příští útok už odpoví.

Útočná skupina Carl Vinson, která je tvořena stejnojmennou letadlovou lodí, torpédoborcem a menším bojovým plavidlem, kotvila u břehů Singapuru, odkud měla zamířit do Austrálie. Nyní ale změnila kurz na Korejský poloostrov.

Video: Co se poslední týden dělo v Sýrii? Podívejte se na rychlý sestřih
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

„Hrozbou číslo jedna v oblasti zůstává Severní Korea kvůli svému bezohlednému, nezodpovědnému a znepokojivému programu raketových zkoušek a snaze o vývoj jaderných zbraní,“ řekl mluvčí americké armády pro Tichomoří Dave Benham. „Máme pocit, že naše zvýšená přítomnost tady je nezbytná,“ upřesnil podle serveru Financial Times zdroj agentury Reuters v americké administrativě.

Zpráva přichází jen pár dní po americkém útoku na základnu syrského letectva, odkud režim Bašára Asada údajně vyslal letadla k chemickému útoku na civilisty ve městě Chán Šajchún. Ten si vyžádal život asi 80 lidí včetně dvacítky dětí.

Podívejte se, jak to vypadalo krátce po útoku jedovatým plynem. Varujeme ale, že záběry jsou drastické
Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Zásah poté mluvčí Bílého domu Sean Spicer za „silný signál nejen pro Sýrii, ale i zbytek světa“. Na to se ozvala Severní Korea a americký útok na Sýrii označila za „nepřípustný akt agrese“, který „více než tisíckrát“ ospravedlňuje severokorejský jaderný program.

Právě útok na Sýrii podle analytiků zbytku světa ukazuje, že americké administrativa se nemusí rozpakovat použít vojenské prostředky i v dalších oblastech. „Je velice složité předpovídat účinek útoku na Kim Čong-una, vedení KLDR se ale jistě bude obávat agresivnější americké politiky,“ řekl bývalý analytik CIA Dennis Wilder.

Experti ale jedním dechem varují, že jakýkoliv americký úder na KLDR může mít za následek ráznou odpověď. „Severní Korea není Sýrie. Sýrie se rozpadla a není schopná se bránit. KLDR je ve zcela jiné situaci a i přesný úder by mohl přinést katastrofální důsledky. Američané blafují,“ myslí si čínský expert na mezinárodní vztahy Pchang Čongjing.

Američané to přehnali, vzkazali podporovatelé Asada

Společné vojenské koordinační středisko ruských, íránských a spojeneckých milicí podporujících syrského prezidenta Bašára Asada dnes v prohlášení uvedlo, že páteční americký úder v Sýrii „překročil červenou linii“. Dodalo, že na další „agresi“ už bude reagovat a že zvýší svou podporu syrskému režimu.

Přítomnost USA v severní Sýrii označilo centrum za „nezákonnou“. Američtí vojáci se snaží podle něj toto území kontrolovat, proto jsou okupačními silami. Aliance Ruska, Íránu a libanonského Hizballáhu se po americkém útoku „nenechá odradit od osvobození Sýrie“, dodává podle agentury Reuters komuniké centra, které koordinuje boj proti radikálům z takzvaného Islámského státu.

Britský ministr: Vinu za smrt civilistů v Sýrii nesou i Rusové

Napětí mezi Západem a Ruskem během víkendu dále narůstalo. Nejprve zrušil plánovanou návštěvu Moskvy šéf britské diplomacie Boris Johnson, krátce poté britský ministr obrany Michael Fallon obvinil Rusko ze smrti civilistů při chemickém útoku.

„V uplynulých letech měli (Rusové) příležitost zastavit tuto občanskou válku,“ uvedl Fallon. 

V reakci na zrušení Johnsonovy návštěvy Moskvy dnes uvedlo ruské ministerstvo zahraničí, že se ukazuje, že šéf britské diplomacie nerozumí událostem v Sýrii. Jednat s Británií prý také není téměř k ničemu, protože ztratila reálný vliv na dění ve světě.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ambree ( 9. dubna 2017 19:08 )

asi tak. souhlas

Zobrazit celou diskusi