Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teroristu ze Švédska chtěli deportovat. Zabil i 11letou školačku

Autor: nka - 
9. dubna 2017
13:17

Mezi oběťmi útočníka, který v pátek najel v centru Stockholmu kamionem do davu, je jedenáctiletá dívka. V době útoku byla právě na cestě ze školy. Úřady mezitím oznámily, že podezřelý Uzbek měl být ze země deportován.

Školačku od pátečního odpoledne zoufale hledali příbuzní. Krátce před útokem si totiž po telefonu smluvila schůzku s maminkou v okolí ulice, v níž později řádil šílený řidič. Rodina proto vyhlásila pátrání na sociálních sítích a prohledávala nemocnice.

Video: Útočník se ulicí řítil šílenou rychlostí

Jejich obavy se bohužel v sobotu večer potvrdily. Testy DNA ukázaly, že dívka je mezi mrtvými. „Je smutné, že jim to trvalo tak dlouho,“ řekl příbuzný oběti podle britského serveru Sunday Express. Rodina požádala média, aby fotografie dívenky nezveřejňovala.

Švédské úřady potvrdily také totožnost dalších tří obětí teroristy. Policejní mluvčí jejich identitu odmítl upřesnit, podle zpráv jde ale o občany Švédska, Británie a Belgie. „Při atentátu ve Stockholmu jsme přišli o krajanku,“ napsal v neděli na Twitteru belgický ministr zahraničí Didier Reynders. 

Vyšetřovatelé mezitím potvrdili, že zadržený – 39letý Uzbek – je podle všech indicií pachatelem. „Mnohé okolnosti nasvědčují tomu, že kamion skutečně řídil zadržený. Jaké okolnosti to jsou, to nechci komentovat,“ řekl podle německého serveru Wirtschaftswoche policejní mluvčí.

Muž, který se v hledáčku švédské policie ocitl kvůli sympatizování s ISIS, měl v roce 2014 požádat o povolení k pobytu. Loni ale úřady jeho žádost zamítly, a muže proto hledala přistěhovalecká policie, aby ho deportovala.

Policisté už vyslechli sedm osob a prohledali několik bytů ve švédské metropoli. Objevily se také zprávy, že v kamionu nalezli podomácky vyrobenou bombu, která nebyla odpálena. Bližší podrobnosti ale zatím drží v tajnosti.

Svědci: Uzbek uměl zacházet s výbušninami

Uzbek, který ve Švédsku pracoval na stavbě a v Uzbekistánu měl manželku a čtyři děti, podle sousedů a kolegů nevykazoval žádné známky náboženského extremismu. „Naopak chodil po večírcích a pil stejně jako spousta dalších Uzbeků ve Švédsku,“ řekla sousedka. „Nikdy nevedl žádné extremistické řeči a zprávy o jeho zatčení nás velice překvapily,“ upřesnil kolega ze stavby.

Muž, který ho do firmy na podzim přijímal, si ale vzpomněl, že Uzbek se chlubil znalostí trhavin. „Na konci pohovoru mi ukázal certifikát dosvědčující jeho znalost, jak zacházet s výbušninami,“ řekl.

malejavelkej ( 9. dubna 2017 16:08 )

To je pořád: chtěli deportovat, sledovali. A výsledek?

Zobrazit celou diskusi