Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump s Putinem si vjeli do vlasů, co bude teď? Experti: Hrozí studená válka

Autor: bk - 
8. dubna 2017
10:28

Spojené státy v pátek v noci odpálily několik desítek raket na leteckou základnu v Sýrii. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se jednalo o reakci na úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún. Útok na režim prezidenta Bašára Asada může ovšem vyvolat konflikt mezi Spojenými státy a Ruskem, který by podle českých bezpečnostních expertů mohl vyústit až ve studenou válku, informovalo Aktuálně.cz.

Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly. I tak ovšem mohla celá akce Moskvu pěkně namíchnout„Rusové vojensky působí v Sýrii už poměrně dlouho a najednou se jim do toho začnou nekompromisně míchat Američané,“ řekl bývalý šéf české vojenské rozvědky František Štěpánek, který se domnívá, že mezi těmito mocnostmi by tak mohlo dojít až ke studené válce.

Přehledně: Podívejte se na to nejdůležitější o chemickém útoku v Sýrii. Záběry ale mohou být drastické:
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Exnáčelník generálního štábu Jiří Šedivý zastává názor, že americký útok se výrazně promítne i do konfliktu na východní Ukrajině. Tam by podle něj mohlo Rusko výrazně zvýšit podporu separatistů.

Trumpova akce může navíc posílit násilí v Sýrii. Šedivý pro Aktuálně.cz upozornil, že země má v záloze velmi účinné protiletecké a protiraketové ruské systémy, které by proti americkým letounům mohla použít jako odvetu.

Co si o útoku myslí český ministr obrany Martin Stropnický? Podívejte se:

Expert na bezpečnost a terorismus Lukáš Dyčka se snaží zůstat pozitivní. Ačkoliv ví, že riziko vypuknutí studené války tu je, pevně věří, že představitelé USA i Ruska zůstanou rozumní a nakonec se společně sejdou u jednacího stolu. Stejně jako tomu bylo v případě rusko-tureckého konfliktu v roce 2015, kdy vztah mezi zeměmi byl velmi napjatý poté, co turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér.

Trump nepochybuje, že úterní chemický útok v Chán Šajchúnu má na svědomí právě Sýrie. „Byla to pomalá a brutální smrt pro mnoho lidí. Během tohoto barbarského útoku byly zavražděny dokonce i nádherné děti,“ uvedl v proslovu na floridské rezidenci Mar-a-Lago. Podle Šedivého však o tom stále neexistují jasné důkazy a útok na Asadův režim provází mnoho nejasností. „Unáhlených vojenských akcí bylo kvůli ne vždy přesným a ověřeným informacím už dost. V sázce je až příliš mnoho, než abychom se mohli spoléhat na emotivní argumenty laiků z místa, kteří se jen domnívají, že chemickými zbraněmi zaútočilo Asadovo letectvo,“ řekl.

Video: USA odpalují rakety Tomahawk na Sýrii z torpédoborce USS Ross.

Podle Dyčky však už příliš nezáleží na tom, kdo má chemický útok opravdu na svědomí. Útokem USA na syrský režim vznikla podle experta z Univerzity obrany úplně nová realita.

petrsetr ( 8. dubna 2017 21:13 )

to je ta láska, vískati vlasy, zatím v diskuzi výskají jen komouši

petrsetr ( 8. dubna 2017 21:09 )

indiáni, Neználku

Nezadat ( 8. dubna 2017 20:50 )

Američani,ale to nemůžete srovnávat,oni z demokratických a humánních důvodů a to je úplně něco jiného,jak v ochraně života před terorismem.

montevideo ( 8. dubna 2017 18:49 )

A kdopak to používal chemické zbraně ve válce proti Vietnamu?

Nezadat ( 8. dubna 2017 18:29 )

Spodní dva odkazy jsou zablokovány aby jsme se nedozvěděli pravdu o takřka začaté 3 světové vojny.

Zobrazit celou diskusi