Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ochránci zvířat šílí: V německé zoo bijí slůňata železnými háky

V německé zoo bijí slůňata železnými háky.
V německé zoo bijí slůňata železnými háky.  (Autor: PETA)
Autor: mav - 
11. dubna 2017
19:40

Nařčení z týrání zvířat nyní čelí zaměstnanci zoologické zahrady v německém Hannoveru. Aktivisté z organizace za práva zvířat PETA zveřejnili video drezúry slonů, při které ošetřovatelé nutí slůňata k cirkusovým trikům pomocí železných háků, jimiž je bijí do citlivých částí těla. Podle ředitele zoo jde o standardní výchovnou metodu.

Záběry, které odvysílala německá televizní stanice ARD, ukazují, jak bijí ošetřovatelé slůňata takzvanými holemi se železným bodcem, aby je přiměli poslouchat. V jednom záběru například ošetřovatel táhne mládě za krk, přičemž slůně vydává bolestivé skřeky.

Aktivisté záběry předali i americké odbornici na slony Carol Buckleyové. „Chybou je, že jsou sloni okamžitě tělesně trestáni, trápeni, zastrašováni a emocionálně stresováni. Sloni v hannoverské zoo žijí pod neustálou hrozbou,“ uvedla Buckleyová. „Trpí naučenou bezmocí a každodenním strachem,“ dodala.

Madeleine Martinová z úřadu pro dobré životní podmínky zvířat výcvikové metody rovněž kritizuje. „Nikdy bych nečekala v hannoverské zoo něco podobného. Sloní hák je tam používán velmi často a se samozřejmostí. Je mi z toho smutno,“ uvedla.

Zoologická zahrada vinu popřela ještě před tím, než byla vůbec reportáž odvysílána. Podle jejich zástupců jsou háky využívány jako nástroje výchovy. „Musí pravidelně dělat cvičení, aby zvířata poslouchala zaměstnance při ošetřování,“ říká ředitel zahrady Andreas M. Casdorff.


cotonice ( 11. dubna 2017 23:43 )

Co od těch hovad chcete? Co dělali v 2. světové? Co koncentráky ? A to dělali lidem, co teprve zvířatům? V tom národě to je !!! Viz Merkelová .....skutečně si myslíte , že nám a celé Evropě chystají Němci něco dobrého ?

ivuska1 ( 11. dubna 2017 23:37 )

Tvrde tresty tem bestiiim !!!!! Toto nejsou lidi nemaji narok na zivot. Dneska krute trapi mladata, zitra to same bude delat detem! S takovym ksindlem nesmi byt slitovani oni ho take nemaji !

Luboš Kubec ( 11. dubna 2017 21:50 )

Takže v cirkuse můžou a v ZOO ne ? Dejte se vyšetřit !!

fizulka ( 11. dubna 2017 20:28 )

Měla jsem zato, že v ZOO jsou zvířata chráněna, aby přežil jejich druh! V Německu si asi zoo pletou s cirkusem, který vždy byl, je a bude mučírnou zvířat pro pochybnou zábavu některých lidí. Hanba jim - oni by potřebovali drezuru, je to zotročování a týrání zvířat.

fizulka ( 11. dubna 2017 20:22 )

Asi je potřeba kontrolovat čím kdo topí, neboť lidi jsou čuňata! Jak se chovají k přírodě a ke zvířatům, tak se potom chovají i k sobě navzájem.

Zobrazit celou diskusi