Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Itálii potrestali manžele: Obtěžovali sousedy smrdutým jídlem

Autor: nka - 
8. dubna 2017
21:35

Pokutu ve výši 2 tisíc euro (54 tisíc Kč) udělil italský soud po dlouhé právní bitvě manželům, kteří soustavně obtěžovali sousedy zápachem smaženého jídla. Napsal to britský server The Telegraph.

Pár vášnivých kuchařů z italského městečka Monfalcone nedaleko hranic se Slovinskem si pravidelně dopřával hutné omáčky k těstovinám i oblíbený italský pokrm – smažené mořské plody.

Video: Inspirujte se novinkami z italské kuchyně
Video  Siréna party ve znamení Itálie: Jaké recepty můžete vyzkoušet?  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

Zápach přepáleného tuku, ryb a dalších ingrediencí byl ale tak silný, že se roznášel po celém domě a obtěžoval další nájemníky. Ti na pár podali žalobu, které místní soud vyhověl a shledal dvojici vinnou z protispolečenského chování.

„Zamořili mi byt zápachem omáčky na těstoviny a smaženého jídla – připadalo mi, jako by jejich kuchyně byla u mě doma,“ postěžoval si soused, který bydlel dvě patra pod milovníky fritovaných kalamár.

Manželé se oblíbených jídel nechtěli vzdát a rozhodnutí napadli u soudu vyšší instance v Terstu. Ten je ale k jejich zklamání potvrdil.

Nespokojený pár se poté rozhodl případ pohnat až k soudu v Římě. Ten dal tribunálům nižší instance zapravdu a gurmánský pár odsoudil k pokutě 2 tisíce euro za „čichové obtěžování“. Časté vyváření podle něj vydávalo do okolí „pachy a hluk“ tak silné, že „přesahovaly hranici snesitelnosti".

Spory kvůli zápachu jídla jsou podle právníka Mattea Santiniho v italských obytných domech běžné. V poslední době k nim navíc kvůli rostoucímu počtu přistěhovalců přibývají i stížnosti na exotické vůně, jako je například kari. 

marianskelazne ( 9. dubna 2017 08:27 )

To je spravne, meli dostat jeste vic! zname, jake to je, taky mame podobne sousedy

europa ( 9. dubna 2017 07:07 )

Správné rozhodnutí soudů!!! Taky jsem zažil takové sousedy. Bydleli pode mnou, smrad z jejich bytu byl nesnesitelný. Navíc měli při vaření otevřená okna (i v zimě), takže pokud jsme zrovna větrali, a oni otevřeli okno, ten jejich smrad nám nalezl do bytu, a jelikož oni měli otevřená okna třeba 3 hodiny v kuse, nemohli jsme se smradu zbavit. Peklo, nikomu to nepřeju. Nevím co tam vařili, ale smrad to byl strašný.

Zobrazit celou diskusi