Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strojvedoucího metra v Petrohradu oslavují jako hrdinu. Obětí útoku je 14

Autor: nka - 
4. dubna 2017
12:19

Strojvedoucího soupravy metra, v jejímž vagóně se v pondělí odpálil sebevražedný atentátník, čeká vyznamenání. Jen jeho duchapřítomnost totiž zabránila daleko vyššímu počtu obětí. Napsala to ruská agentura RIA Novosti.

Padesátiletý řidič Alexandr Kaverin, který v petrohradské podzemce pracuje patnáct let, totiž po explozi jednal přesně podle interních pravidel: soupravu nezastavil a dojel s ní až do stanice. Kdyby vlak zůstal stát v tunelu mezi stanicemi, kde k výbuchu došlo, byly by následky atentátu mnohem horší.

„Strojvedoucí v kritické situaci nezazmatkoval. Když uslyšel ránu, nezastavil, ale podle instrukcí dojel až k nástupišti. V uzavřeném prostoru přitom obětí mohlo být víc. Zatím jsme ještě nerozhodli, jaké vyznamenání dostane, odměna ho ale nemine,“ řekla mluvčí dopravního podniku Julija Šavel.

Podívejte se, jak k útoku nejspíš došlo:

Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

 „Jednal jsem podle instrukcí, protože je máme dobře propracované,“ řekl Kaverin během úterní tiskové konference s odkazem na to, že ruské metro už podobných útoků zažilo řadu. „Na to, mít strach, nebyl čas. Museli jsme jednat,“ dodal s tím, že panika ve vagónech nevznikla.

Přiznal ale, že jakmile měl možnost, ihned zavolal svým blízkým a uklidnil je, že se mu při útoku nic nestalo. Na dotaz žurnalistů poté Kaverin upřesnil, že je ženatý a má dvě děti – chlapce ve věku 8 a 3 roky. S rodinou se ale večer po útoku neviděl, protože zástupci tisku obléhali jejich byt, takže strojvedoucí musel přespat mimo domov. „Nemohl jsem jet domů k rodině, protože tam hlídkovali novináři,“ postěžoval si. 

VIDEO: Jak to v metru vypadalo bezprostředně po explozi:

Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
Video se připravuje ...

Počet obětí stoupl na 14, turisté mezi nimi nejsou

Počet obětí pondělního teroristického útoku v petrohradském metru vzrostl na 14. Uvedla to ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová. Předchozí bilance čítala jedenáct mrtvých.

„Můžeme konstatovat smrt 14 lidí: jedenáct zemřelo na místě a tři podlehli zraněním neslučitelným se životem,“ řekla Skvorcovová novinářům podle agentury Interfax.

Ruské úřady už také potvrdily, že mezi oběťmi útoku nejsou žádní turisté. Zraněni byli tři cizinci, kteří v Rusku dlouhodobě žili – Bělorus, Tádžik a Uzbek.

Metro je opět v provozu

Petrohradské metro v úterý plně obnovilo provoz, několika stanicemi ale vlaky jen projíždějí. U vchodů do podzemní dráhy panují zvýšená bezpečnostní opatření, policisté prověřují všechny tašky na detektorech kovů i scannerech.

Ráno se objevily zprávy o tom, že dvě stanice byly uzavřeny kvůli nálezu podezřelých předmětů. Šlo ale o planý poplach. Policie také kvůli opuštěné tašce vyklidila místní samoobsluhu, taška byla ale prázdná.

U vchodů dvou stanic, mezi nimiž k útoku došlo, mezitím vznikly improvizované památníky obětem. Lidé sem nosí květiny a svíčky. Úřady už také zveřejnily jmenný seznam zraněných, z nichž 49 osob ještě zůstává v nemocnicích.

Zobrazit celou diskusi