Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V ruském metru se odpálil 22letý kuchař ze suši baru. Zverbovali ho islamisté

Autor: nka - 
4. dubna 2017
17:53

Údajného petrohradského atentátníka Akbaržona Džalilova (22) zverbovali islamisté, oznámila v úterý agentura Interfax s odvoláním na své zdroje mezi ruskými vyšetřovateli. Stalo se to prý během Džalilovovy letošní únorové návštěvy v rodném Kyrgyzstánu.

Po měsíčním pobytu v Kyrgyzstánu se podle Interfaxu Džalilov vrátil do Petrohradu, kde sedm let žil. „Vrátil se ale jako jiný člověk, zamlklý a nemluvný,“ řekl ruské agentuře informovaný zdroj. Do té doby prý o stycích Džalilova s islámskými radikály neměl nikdo tušení.

Do pátrání po Džalilovově kontaktech se na žádost ruských partnerů zapojila také kyrgyzská tajná policie GKNB. V rodišti údajného atentátníka byli podle kyrgyzských médií už v den atentátu vyslechnuti členové jeho rodiny.

Dvaadvacetiletý Džalilov se narodil v kyrgyzském městě Oš, ale občanství měl od dětství ruské; národností byl pravděpodobně Uzbek. V části středoasijského hustě osídleného Ferganského údolí, která patří Kyrgyzstánu, žije silná uzbecká menšina, k níž se Džalilovova rodina hlásí.

VIDEO: Podívejte se, jak mohlo dojít k útoku:
Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

Co se dělo v Petrohradu? Útok jsme pro vás sledovali minutu po minutě ZDE

Ferganské údolí je podle znalců místního prostředí centrem středoasijských islámských radikálů. Stovky místních muslimů se prý vydaly do Sýrie a Iráku bojovat v jednotkách Islámského státu. Právě z Ferganského údolí podle turecké policie pocházel atentátník, který koncem loňského roku v Istanbulu zabil 39 lidí.

VIDEO: Jak to ve městě vypadalo po útoku?

Do Petrohradu přijel Džalilov v roce 2011 za svým otcem, který ve druhém největším ruském městě už čtyři roky žil a pracoval v autoservisu. Matka s dalšími dvěma dětmi zůstala v Kyrgyzstánu. Džalilov byl podle serveru Fergana zaměstnán jako kuchař v petrohradském suši baru a docházel do místního sportovního klubu, kde se věnoval zápasu. Server 24.kg bez bližšího vysvětlení napsal, že Džalilov „vyměnil několik pasů“.

Zhruba před třemi lety ale jeho stopy mizí, uvádí Fergana. Jeho sportovní přátelé už prý o něm tři roky neslyšeli, poslední Džalilovův zápis na sociálních sítích pochází ze října 2014. V petrohradském restaurantu pracoval zhruba do stejné doby. Někteří jeho známí tvrdí, že odjel do ciziny, možná prý do Koreje, napsal kyrgyzský server.

Zpravodaj agentury Reuter navštívil Džalilovovo ošské rodiště. Dům, kde žil, je udržovaný, ale prázdný. Akbaržona Džalilova tam prý léta nikdo neviděl.

Terorista v pondělí ve třetím vagónu metra jedoucího mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut odpálil bombu ukrytou v batohu na zádech. Policie pak našla další výbušninu v prostorách stanice Ploščaď vosstanija a pyrotechnici ji bezpečně zneškodnili. Podle nepotvrzených informací byla tato trhavina asi třikrát silnější a byla zamaskovaná jako hasicí přístroj. Pro ničivější účinek obsahovala velké množství kovových kuliček.

Nastražil i druhou bombu

Ze začátku nebylo jasné, zda druhou bombu na místě nastražil stejný terorista. Vyšetřovatelé nyní oznámili, že Džalilovu DNA našli i na nevybuchlé bombě. 

„Stejný člověk, který spáchal atentát ve vagónu, nechal také tašku s výbušinou na stanici Ploščaď vosstanija,“ upřesnila Petrenková.

jana999 ( 4. dubna 2017 16:47 )

a jaké jsou ty muslimské, lenost, nadřazenost, zbabělost, nechávají si krýt záda ženami, klidně nechají pro svojí demagogii vyhodit vlastní dítě do povětří, rodina založena na strachu, to jsou muslimové

jana999 ( 4. dubna 2017 16:41 )

ty ji debil, to snad není možný

tgbg ( 4. dubna 2017 15:16 )

Rusáci přepadávají a okupují jeden stát za druhým. Teď se hrozně diví, že za zvěrstva, které provádí v okupovaných státech dostávají odpovědi. Rusko rozeštvává a destabilizuje celý svět, podporuje a školí ty nejhorší teroristy a diktátory. Islámský stát založila fašistická diktatura RUSKA a dodnes používá islámské teroristy jako své loutky. Není bez zajímavosti, že po boku RUSKA a SÝRIE bojují také ti nejhorší islámští teroristi a vrazi z islámského hnutí HAMAS!!!! Tím je jasně dáno, že RUSKO podporuje islámský terorizmus ve světě. USA byly varovány opakovaně fašistickým zlem RUSKA , že pokud nenechá na pokoji islámské teroristy z HAMASU v Sýrii tak na ně pošle RUSKO své teroristy alkajdy, komunisty, a islamisty KGB.

pekaaaros ( 4. dubna 2017 10:58 )

tak co, pravdoláskaři? Kdy si dáte jako vyjádření piety do vodoznaku fotky na FB vlajku Ruska? Na to nemáte co?

jetuslunicko ( 4. dubna 2017 10:00 )

reakce k listure: hodnoty ano, jsou zvrácené - logické BY BYLO potažmo jako u zvířat, lev coby představitel síly a moci - stát, si nenechá na sebe kálet od o-o-p.i.cx, které mu nepřináší užitek, naopak mu škodí !! schází tu politici, kteří se postaví za své ovečky, které jim vydělávají na daně. Pouští sem exotickou zvířenu , které sem nepatří !!Místo, aby je drželi zkrátka, tak v rámci nelogiky je necháváme š.k.o.d.i.t s vítací náručí, a postupně je necháme nás vyhubit, jejich množení nemůžeme konkurovat !! NIKDY TO NIKDE NEFUNGOVALO, v rámci humanity naše civilizace tak jak ji dnes známe spěje do záhuby.

Zobrazit celou diskusi