Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Palestinec v Jeruzalémě pobodal tři lidi. Na útěku ho zastřelili

Násilí mezi Izraelci a Palestinci roste od podzimu roku 2015 kvůli sporu o posvátná místa. Za poslední týden už jde o druhého člověka z Palestiny, který zemřel po pokusu či útoku na Izraelce. (Ilustrační foto)
Násilí mezi Izraelci a Palestinci roste od podzimu roku 2015 kvůli sporu o posvátná místa. Za poslední týden už jde o druhého člověka z Palestiny, který zemřel po pokusu či útoku na Izraelce. (Ilustrační foto)  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, zst - 
1. dubna 2017
17:20

Tři Izraelce pobodal v sobotu v jeruzalémském Starém Městě mladý Palestinec z okupovaného Západního břehu Jordánu. Sedmnáctiletého útočníka policisté na útěku zastřelili, informoval list Haarec.

Palestinec nejprve pobodal dva mladé Izraelce a poté se dal na útěk. Příslušníci bezpečnostních složek ho podle policejní mluvčí Luby Samriové pronásledovali. Útočník ještě pobodal jednoho policistu, než se ho podařilo zneškodnit. Podle listu Haarec muž podlehl střelnému zranění. Tři oběti útoku podle Samriové utrpěly lehká až středně vážná poranění.

Dnešní útok je dalším z řady incidentů, při nichž Palestinci a izraelští Arabové útočí na Izraelce, často právě nožem. Vlna násilí vypukla na podzim roku 2015, kdy vrcholily spory o posvátná místa na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Na palestinské straně od té doby zemřelo přes 250 lidí, na izraelské více než 40 včetně několika cizinců.

Druhý incident za jediný týden

Tento týden se jedná už o druhý podobný incident poblíž Damašské brány v jeruzalémském Starém Městě. Ve středu policisté zastřelili Palestinku, která je ohrožovala nůžkami. Podle místního tisku šlo o matku, jejíhož syna loni zastřelila policie, zřejmě ale omylem.

Podle Izraelců je příčinou násilností podněcování ze strany palestinské samosprávy, podle Palestinců je to naopak výsledek dlouhodobě neřešeného izraelsko-palestinského diplomatického sporu o palestinský stát. Poslední kolo mírových rozhovorů ztroskotalo v roce 2014.

Takto útočili Palestinci v Jeruzalémě loni:

Video  Palestinci zaútočili v izraelském Tel Avivu.  - YouTube
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 1. dubna 2017 17:31 )

Tak to má být, tak je to správné, na hrubý pytel hrubá záplata. Nemazlit se s těma grázlama !!!

Zobrazit celou diskusi