Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teror v Londýně nemá zatím dohru. Policie propustila všechny zatčené

Autor: ČTK, zst - 
1. dubna 2017
15:45

Všechny osoby zatčené kvůli teroristickému útoku v Londýně jsou na svobodě a řízení proti nim nebude pokračovat. Oznámila to v sobotu britská policie, když byl na svobodu propuštěn poslední ze zadržených – třicetiletý muž z Birminghamu.

Dvanáct osob bylo zadrženo pro podezření ze spoluúčasti na přípravě atentátu, při němž 22. března Brit Khalid Masood v Londýně zabil čtyři lidi.

Policie oznámila, že vyšetřování pokračuje, ale úřady se nyní kloní k názoru, že Masood jednal sám. Nejprve autem porážel chodce na Westminsterském mostě a pak u budovy parlamentu způsobil nožem smrtelná zranění policistovi.

Jeho čin trval 82 sekund a podle policie se Masood zřejmě inspiroval ideologií extremistů. Důkazy o jeho přímém napojení na Islámský stát nebo Al-Káidu zatím nejsou. Přesto se k útoku přihlásil Islámský stát. Dvaapadesátiletý Masood má tři děti a policie ho na místě útoku zastřelila.

Podívejte se na letecké záběry z místa útoku:

Video  Ochromený Londýn na leteckých záběrech: Premiérku evakuovali do bezpečí.  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...

Rodina útok učitele odsoudila

Manželka Khalida Masooda čin svého muže odsoudila. V prohlášení, zveřejněném prostřednictvím policie, uvedla, že je atentátem šokována. Vyjádřila také soustrast rodinám obětí a zraněným popřála rychlé uzdravení.

Rohey Hydaraová, která je podle BBC patrně druhá Masoodova žena, rovněž požádala média, aby „v této těžké době respektovala soukromí rodiny, především dětí“. Masood byl podle BBC ženatý patrně dvakrát a z těchto svazků měl nejméně tři děti. Už v pondělí skutek svého syna odsoudila také Masoodova matka Janet Ajaová.

Dvaapadesátiletý Masood najel minulou středu autem do lidí na mostě přes Temži a následně ubodal u budovy parlamentu policistu. Masood měl podle strážců zákona pestrý trestní rejstřík, podle britského tisku ve svém životopise tvrdil, že v roce 2005 odjel učil angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do Británie a vyučoval v Lutonu. Později žil i v Birminghamu. K islámu konvertoval až v dospělosti.

Podívejte se na rekonstrukci útoku:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 7. dubna 2017 12:30 )

tak proč by je měli držet? Vždyť proti nim mají jen 99 % důkazů. stále chybí 1 % pro to, aby mohli být dále zadržováni. Musíme ctít evropské hodnoty a demokratické principy, víte? Protože to je jediná správná filozofie. Jediný správný režim a běda vám, jak proti němu ceknete! Navíc kdybyste byli třeba ředitel školy. Tak letíte okamžitě. Protože proti demokracii si nemůže jen tak někdo říkat co chce.

santikxauz ( 1. dubna 2017 16:29 )

Z důvodu korektnosti bude terorista uznán jako duševně nemocný,vyšetřování ukončeno,zapomeňte.

Zobrazit celou diskusi