Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakušané zažalují Němce kvůli zpoplatnění dálnic. Sobotka a Ťok vyčkávají

Na německou dálnici můžete od příštího roku vyrazit jen se zaplaceným mýtným. Jinak se nevyhnete mastné pokutě.
Na německou dálnici můžete od příštího roku vyrazit jen se zaplaceným mýtným. Jinak se nevyhnete mastné pokutě.  (Autor: Blesk, archiv)
Autor: ČTK, zst - 
31. března 2017
13:40

Proti zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta podá Rakousko žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Oznámil to v pátek ministr dopravy Jörg Leichtfried, informovala agentura APA. Německé „mýtné pro cizince“ je podle něj diskriminační. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve uvedl, že by se k chystané žalobě mohlo Česko připojit, pokud pro to bude dost argumentů.

Mýtnému pro osobní automobily na německých dálnicích dala v pátek zelenou Spolková rada, která zastupuje zájmy jednotlivých německých spolkových zemí. Přes výhrady některých z nich totiž nakonec nevyužila právo námitky. Mýtné, které už minulý týden schválil Spolkový sněm, se má začít vybírat v roce 2019.

Plán kritizuje řada evropských států, především těch, které s Německem sousedí. Do jejich čela se od počátku postavilo Rakousko. „Považuji toto mýtné za diskriminační a neslučitelné s právem EU,“ uvedl v pátek Leichtfried. Přesný termín podání žaloby u Soudního dvora EU zatím nesdělil. Podle něj musí nejdřív Evropská komise formálně přerušit řízení o porušení smlouvy s Německem. Následně bude možné žalobu podat, řekl člen rakouské vlády.

„Postup EU je skandální,“ naštval se ministr

Rakouský kancléř Christian Kern podle Leichtfrieda o mýtném už telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a informoval ji o dalším právním postupu Vídně.

Leichtfried v prohlášení kritizoval také Evropskou komisi. „Postup Evropské komise je skandální,“ řekl. Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt už na konci loňského roku dosáhl s Evropskou komisí ve sporu o mýtné kompromisu.

Češi zatím vyčkávají. Ťok čeká na analýzu

Šéf české vlády Sobotka minulý týden uvedl, že Česko by se mohlo k rakouské žalobě připojit, pokud pro to budou dostatečné argumenty. Ministr dopravy Dan Ťok (ČSSD) tehdy řekl, že chce počkat na analýzu pravidel německého mýta.

Schválený návrh mýtného počítá s tím, že německé dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také uhradí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatnila své dálnice pro osobní auta. Majitelé nákladních vozů už mýtné platí řadu let.

Kolik Vás bude stát cesta po německých dálnicích? Kolik Vás bude stát cesta po německých dálnicích? | Blesk

Obavy nejen v Česku, ale i v Německu

Ministr Dobrindt si od zavedení dálničních poplatků pro osobní auta slibuje čistý roční příjem kolem 524 milionů eur (14,2 miliardy korun), někteří odborníci ale tvrdí, že projekt může být od počátku ztrátový.

Finanční výbor se zase obává „vážných negativních hospodářských dopadů na podnikatele v příhraniční oblasti“ a požaduje, aby bylo možné části dálnic ze systému mýtného vyjmout. Kritický je i výbor pro životní prostředí, který požaduje zásadní přepracování konceptu.

Peníze jen z kapes řidičů z ciziny

Výše mýtného se má lišit v závislosti na objemu motoru a množství produkovaných emisí. Desetidenní poplatek je navržen v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 676 korun), dvouměsíční od sedmi do 50 eur (189 až 1351 korun). Nejdražší roční mýtné má být 130 eur (3513 korun).

Českého řidiče vlastnícího vůz Škoda Octavia, který splňuje ekologickou normu Euro 4 a má naftový motor o objemu dva litry, má roční mýtné přijít na 100 eur, dvouměsíční na 40 eur a desetidenní na 20 eur (2702, 1081 a 540 korun).

Zatímco mýto v Německu si budou muset řidiči propočítat podle konfigurace svých vozů, v Česku pro osobní automobily platí jednotně 1500 korun za rok. Jenže, ví to ministr dopravy Ťok? Podívejte se, jak se s odpovědí potrápil:

Video  Ministr dopravy neví, kolik stojí dálniční známky. Stovka sem, stovka tam...  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 1. dubna 2017 15:34 )

Rakousko má dálnice významně dražší,kdo jel na jih,ví že známky jsou na dobu která nestačí na dva týdny pobytu,jednorázovka je nejdražší...zloděj křičí chyťte zloděje.

Zobrazit celou diskusi