Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Erdogan řešil se spojkou Trumpa vydání duchovního Gülena. Viní ho z puče

Autor: ČTK, bk - 
30. března 2017
14:35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek jednal s šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem o vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje ze odpovědnosti za loňský pokus o státní převrat. Podle agentury Reuters o tom informovala kancelář tureckého prezidenta, aniž by upřesnila výsledek rozhovoru.

Jednání se týkalo i možností zastavení činnosti Gülenovy sítě v USA. O vydání duchovního usiluje Turecko od potlačeného červencového puče, ale vláda prezidenta Baracka Obamy se k tomu neměla.

O tom, že duchovní Gülen stál skutečně za pokusem o převrat, panují vážné pochybnosti například v Německu. Šéf německé rozvědky nedávno uvedl, že Turecko se německou stranu na různých úrovních snažilo přesvědčit o zapojení Gülenova hnutí do puče, ale zatím se mu to nepodařilo.

Erdogan a Tillerson projednali také možné společné kroky v boji proti teroristickým skupinám včetně Islámského státu (ISIS), působícího v Sýrii a v Iráku. Erdogan přitom zdůraznil význam spolupráce s „legitimními“ aktéry boje proti terorismu.

Připomeňte si, jak to loni vypadalo v Turecku po pokusu o převrat:

Video  Noční oslavy po krvavém pokusu o puč: Turci vyšli do ulic.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jde o další ožehavé téma mezi oběma státy a týká se zapojení kurdských milic do bojů proti IS. Turecko jejich účast odmítá kvůli propojení milic s kurdskými separatisty na tureckém území. USA je naopak podporují a vyzbrojují jako aktivní spojence.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi