Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brexit započal, Mayová oficiálně požádala o odchod z EU

Autor: ČTK, nka - 
29. března 2017
13:29

Británie ve středu oficiálně oznámila odchod z Evropské unie. Dopis ohlašující úmysl ze společenství vystoupit obdržel od britské premiérky Theresy Mayové předseda Evropské rady Donald Tusk. Mayová poté o předání dopisu oficiálně informovala britský parlament.

Dopis Tuskovi předal britský stálý zástupce u EU Tim Barrow. „Toto je historická chvíle, od které již není cesty zpět,“ řekla poté Mayová britským poslancům. „Chci partnerství, které bude v zájmu EU, ale také v zájmu naší země,“ dodala.

Více než devět měsíců po referendu, které o ukončení členství Británie v EU rozhodlo, se tak otevírá cesta ke složitým vyjednáváním o konkrétní podobě brexitu. Pokud vše půjde podle dosavadních představ, měla by být Británie - člen od roku 1973 - mimo EU na jaře roku 2019.

Po loňském referendu, v němž se pro odchod vyslovilo 52 procent hlasujících, žádaly unijní země rychlý začátek nejdéle dvouletých jednání, která předpokládá článek 50 lisabonské smlouvy.

Jaká je pravděpodobnost czexitu? Podívejte se na rozhovor s Václavem Klausem:

Video  Klaus: Czexit je plán B  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Především vnitropolitické dění v Londýně ale tento krok oddalovalo a nová britská premiérka Theresa Mayová nakonec oznámila, že jej podnikne do konce března. Minulý týden byl oznámen nynější termín.

Tusk již dříve uvedl, že do 48 hodin od oznámení Londýna nabídne ostatním 27 členským zemím svou představu základního politického rámce pro nadcházející jednání.

Na 29. dubna svolal mimořádný summit, který by měl tento rámec potvrdit. Na jeho základě pak vypracuje Evropská komise konkrétní doporučení k jednání s Brity. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země, a tím rozhodnou o začátku rozhovorů.

Mandát pak za unijní stranu bude v praxi realizovat vyjednávací tým vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem. Jednání jsou první svého druhu a budou se týkat především podmínek odchodu Británie. Vyjednat je ale potřeba také novou podobu vzájemných vztahů a případných přechodných období.

Kvůli nutné diskusi a schvalování na evropské straně by mohla skutečná jednání tváří v tvář začít až na konci května nebo začátku června. Skončit by podle Barniera měla nejpozději na podzim 2018 tak, aby se stihlo vše schválit a potvrdit do jara 2019, kdy by měli Britové z bloku odejít.

ivoadler ( 29. března 2017 17:01 )

To jednání jim jde, jako když se re a maluje. Jsem rád, že Británie v EU skončí. Ten ostrov na okraji Evropy se příliš roztahoval.

santikxauz ( 29. března 2017 14:26 )

Velice závidíme,budete svobodný a suverénní stát.

Zobrazit celou diskusi